País Valencià 19/11/2016

La Junta Central Fallera suspèn la polèmica normativa que regia com havien d'anar vestides les falleres pel carrer

La màxima autoritat fallera anuncia que revisarà a fons el document per adaptar-lo a una visió "coherent amb el valor de la dona a la festa"

Europa Press / Salva Almenar
3 min
La fallera major de València 2017, Raquel Alario (centre), junt a la seva cort d'honor el dia de la seva elecció com a representant de la festa.

ValènciaLa Junta Central Fallera (JCF) –entitat que depèn de l'Ajuntament de València– ha suspès la normativa referida a la indumentària de les falleres majors i les seves corts d'honor, en particular en els actes oficials, després de la polèmica generada aquest divendres quan s'han sabut les directrius de vestimenta fixades per a les representants de la ciutat durant les festes, entre les quals hi ha evitar les transparències, els escots "excessius", vestir faldilles d'una longitud mínima a l'altura del genoll o limitar l'ús de vaquers.

La directiva de la JCF ha manifestat en un comunicat la seva voluntat de "revisar" el document que regula el funcionament de les falleres majors i les seves corts, per la qual cosa ha decidit suspendre els punts referits a la indumentària en els actes oficials fins a la celebració aquest dimarts, 22 de novembre, d'una assemblea, en la qual es compondrà una comissió "per a la redacció àgil d'un nou document que comptarà amb la col·laboració dels serveis d'Igualtat de l'Ajuntament de València".

L'objectiu, segons han indicat, és que des del "màxim consens del món faller" es plantegi "una visió contemporània i coherent amb el valor de la dona a la festa" en la nova normativa.

"La directiva de la Junta Central Fallera vol reiterar l'anunci realitzat en l'assemblea de presidents d'octubre sobre la necessària revisió del document que durant molts anys ha regulat el funcionament intern de les falleres majors i les corts d'honor i que en ser exposat públicament de manera recent ha protagonitzat debats a diversos mitjans de comunicació", han indicat en el comunicat.

Així mateix, han assenyalat que "aquesta profunda revisió" ha de ser "efectuada amb la imprescindible participació de tots els agents fallers" i comptar amb "l'aprovació interna dels òrgans de decisió democràtica de la Junta Central Fallera".

http://www.ara.cat/paisvalencia/Ni-ni-transparencies-vestimenta-Valencia_0_1689431203.htmlLa Junta Central Fallera ha reclamat "davant el conjunt de l'opinió pública el màxim respecte cap a la figura de la fallera major i les corts d'honor i cap a la mateixa festa de les falles de València per sobre de qualsevol visió reduccionista que se'n faci".

"Una defensa especialment important en un moment en què la nostra festa, amb els seus ambaixadors al capdavant i el conjunt del món faller, ha d'assumir un dels reptes més importants de la nostra història", han afegit.

Objectiu: obrir el debat

Sembla que la intenció del regidor de Falles, Pere Fuset, de fer públic aquest polèmic document –"que feia anys que era als calaixos", segons va dir ahir– amb la intenció d'"obrir el debat" per tractar de canviar aquestes normes "desfasades" ha tingut efecte. Així, poques hores després de conèixer-se el document, la Junta Central Fallera ha decidit suspendre'l en allò que fa referència a la vestimenta no festiva de les falleres.

EL document amb les normes de protocol i vestimenta va generar aquest divendres un gran debat públic. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, també es va pronunciar sobre el tema i va advertir que algunes frases del document posaven "els pels de punta".

Oltra, que és fallera, va assenyalar que la possibilitat que donava la normativa a l'acompanyant de la fallera de fer-la canviar de roba si portava una indumentària "inadequada" establia marcs de dominació i supremacia de l'acompanyant sobre la dona que, segons va destacar, "no semblen gaire compatibles amb l'ordenament jurídic".

stats