Un jutjat de València anul·la els avantatges dels nens nonats per escollir centre escolar

La conselleria d'Educació valenciana considerava en l'ordre d'admissió del curs 2011-2012 que els nens nascuts i els nonats tenien la mateixa consideració

Un jutjat de València ha anul·lat la resolució d'admissió d'alumnat de la conselleria d'Educació que donava la mateixa consideració als nens ja nascuts i als nonats en l'elecció de centre educatiu. El tribunal ha rebutjat aquesta ordre del govern valencià en considerar que la Generalitat Valenciana no té competències per determinar la personalitat del concebut.

El jutjat contenciós administratiu número 10 de València estima així un recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat contra la resolució de la conselleria d'Educació del curs 2011-2012. El govern espanyol denunciava que la normativa autonòmica, que regula la puntuació de les sol·licituds d'admissió dels centres educatius no universitaris, vulnerava les seves competències en matèria educativa.

La Generalitat Valenciana, per la seva banda, al·lega que té capacitat per regular en matèria de protecció de la família i en aquest cas concret, per donar prioritat a les famílies nombroses en l'elecció del col·legi per als seus fills, tot i que algun hagi estat concebut però encara no hagi nascut.

La resolució de la conselleria d'Educació, dictada quan aquest departament era dirigit per Alejandro Font de Mora, trasllada el que es disposa en la llei de protecció de la maternitat, aprovada la passada legislatura pel govern de Francisco Camps. Aquesta norma contempla que la vida en formació computi com un membre més de la unitat familiar, sempre que s'obtingui més benefici en les convocatòries d'ajudes socials.

El jutge puntualitza que el govern espanyol hauria d'haver recorregut aquesta norma directament davant el Tribunal Constitucional, i no la normativa reglamentària que la desenvolupa en l'àmbit educatiu, ja que no es qüestionen les competències autonòmiques en aquesta matèria, sinó la seva capacitat per determinar la personalitat del concebut.

En tot cas, la sentència declara que la resolució de Font de Mora és "nul·la de ple dret", en entendre que l'Estat té competència exclusiva per regular sobre l'"eficàcia" de l'existència del concebut i no nascut. La conselleria estableix els efectes de l'existència d'un nen encara en l'etapa de gestació en l'àmbit de l'educació, "i això és manifestament contrari a la distribució de competències constitucional", aclareix la sentència. Contra la resolució, dictada el passat 19 de febrer, es pot interposar un recurs d'apel·lació en el termini de 15 dies.

Més continguts de