País Valencià 11/11/2016

La justícia anul·la l'ERO de FiraValència que va afectar 106 treballadors l'any 2011

El TSJ valencià considera que no hi va haver comunicació "fefaent" als treballadors de la intenció d'iniciar un acomiadament col·lectiu

Acn
2 min
Uns dels edificis construïts durant l’ampliació del recinte.

ValènciaLa secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha anul·lat l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que va afectar 106 treballadors de la institució FiraValència l'any 2011. Segons la sentència que ha facilitat el TSJ valencià, la sala estima els recursos interposats pels treballadors i determina que hi va haver frau de llei.

La resolució indica que no hi va haver "comunicació fefaent" de l’empresa als treballadors o als seus representants de la intenció d'iniciar un procediment d'acomiadament col·lectiu. Així mateix, no es va comunicar a l'autoritat laboral l'inici del període de consultes ni s'ha comunicat a l'entitat gestora de prestacions per desocupació. La sala assenyala que no es van consignar les actes parcials de les reunions negociadores ni s'ha aixecat l'acta final en els termes reglamentàriament exigits, per la qual cosa no n'hi ha cap constància.

En la seva resolució indica que el període de consultes va durar una jornada, fent referència a reunions anteriors respecte de les quals no hi ha cap constància. Les parts assenyalen que intenten evitar retards innecessaris, i sobre aquesta base s'ometen els tràmits assenyalats, si bé diuen que compleixen amb l'exigència legal en iniciar i concloure simultàniament el període de consultes. Aquesta simultaneïtat dota, en opinió del TSJ valencià, de "contingut nul i d'una realitat inexistent" al període de consultes.

Sobre aquesta qüestió, indiquen que no pot impugnar l'elaboració unilateral de la llista d'afectats, perquè al "pacte exprés" de les parts en aquest sentit, també es va pactar sotmetre a l'assemblea de treballadors l'aprovació de l'acord. Assenyala el TSJ valencià que la certificació del comitè d'empresa es va produir l'endemà de la signatura de l'acord, el dia després d'iniciar i concloure el període de consultes, sense constància d'una sola forma de comunicació.

"Aquesta simultaneïtat en l'obertura de l'inici i la fi del període de consultes determina, a més, la impossibilitat material que l'informe de la inspecció de treball es trobi en l'expedient en el moment previst legalment i reglamentàriament", continua el TSJ valencià, que indica que aquest requisit esdevé "el més intranscendent de tots els que l'afecten, si tenim en compte que l'administració sembla entendre que el seu caràcter preceptiu ve limitat al fet de demanar-lo".

En aquest sentit, la sala considera que hi ha hagut un frau de llei i que tot el procediment “ha consistit en l’aparent realització de tots els tràmits per a l’adequada tramitació d’un ERO, però de tal manera que la finalitat del procediment no s’hagi complert". Amb tot, declara nul l’ERO, en una resolució contra la que encara es pot interposar un recurs de cassació.

stats