País Valencià 03/10/2019

La manifestació de la diada del Nou d'Octubre convocarà els valencians a construir 'El País que volem'

Les entitats convocants reclamen la fi de la censura de TV3 i una llei d'igualtat lingüística

Daniel Martín
2 min
Representants de la Comissió Nou d'Octubre amb el cartell de la manifestació del 2019

València"Un Consell de la Generalitat amb poder de decisió política lliure de tuteles i financerament autònom. Una llei de competència lingüística per a l'accés a la funció pública, la fi de la censura de TV3, una llei valenciana d'educació, una llei d'igualtat lingüística, una veritable vertebració territorial, un model productiu sostenible i una reforma de la llei electoral suprimint la barrera del 5%". Aquests són alguns dels elements que han de formar el País Valencià del futur segons la Comissió 9 d'Octubre, que aquest dijous ha presentat el lema de la tradicional manifestació de la Diada del País Valencià. Enguany cridarà per 'El País que volem'.

Els representants de la Comissió han reclamat la participació ciutadana en considerar que, tot i que "en els últims anys, el poble valencià ha posat fi a la corrupció, l'autoritarisme i els governs antivalencians", cal denunciar "el deute il·legítim i el deute històric que hipotequen a hores d'ara el 25% del pressupost de la Generalitat i que, junt amb la situació d'espoliació fiscal, impedeixen la materialització de mesures bàsiques de protecció social com la Renda Valenciana d'Inclusió o les polítiques d'habitatge".

"La manifestació continua sent útil"

Per a Anna Oliver, membre de l'executiva d'Acció Cultural del País Valencià, una de les entitats convocants, la celebració de la tradicional manifestació segueix sent útil per donar visibilitat a les "contínues agressions" que pateix el País Valencià, i ha vinculat la menor participació registrada durant les convocatòries dels últims anys a un context de "desmobilització estructural". "La ciutadania ja no ix al carrer com abans, ara es manifesta més mitjançant les xarxes socials. És una dinàmica de la qual nosaltres no ens escapem", ha afegit.

Respecte al debat sobre la possible unificació de la reivindicativa manifestació de la tarda i la institucional Processó Cívica del matí, plantejament que ja es va tractar l'any passat i que va concloure amb l'anunci de la UGT informant que no acudiria més a la mobilització, i amb un comunicat del PSPV on va fer oficial una absència que ja exercia des de feia anys, des de la Comissió Nou d'Octubre han tancat files i han afirmat que aquesta opció a hores d'ara està descartada. Ho ha justificat el portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, que ha assegurat que "ara més que mai ens cal afirmar la personalitat pròpia del País Valencià". Una visió en què ha coincidit Tonetxo Pardiñas, president de Societat Coral El Micalet que ha defensat que la Processó Cívica "té un caràcter institucional i pertany a la ciutat de València", mentre la manifestació té "un vessant reivindicatiu i pertany a tot el País".

stats