La falla municipal de València serà una sàtira dels grans projectes locals fallits amb Calatrava com a protagonista

El projecte ‘València, Ca la Trava’ satiritza els obstacles amb què s’ha enfrontat la ciutat i tot allò que es va projectar i mai no es va executar

La falla municipal de València, que plantarà el consistori de la ciutat el 2017, serà una sàtira humorística dels obstacles amb què s’ha enfrontat la ciutat de València durant dècades amb referències a " tot allò que es va projectar i mai es va executar a causa de les diferents i nombroses traves, i que ara es recupera, s'espolsa, es plantarà i es cremarà", segons ha explicat l'Ajuntament en una nota de premsa.

El projecte, elaborat per l'equip de l’artista Manolo García, porta per títol ' València, Ca la Trava', un joc de paraules amb el cognom de l'arquitecte Santiago Calatrava i amb un element central que representa la torre de telecomunicacions que l'arquitecte va projectar però que mai no es va construir. Segons els autors, serà una falla "icònica i irònica" de prop de 40 metres d'altura que representarà en clau de sorna l''skyline' que la ciutat mai ha tingut, "acompanyada d'una cavalcada de traves, crítica i mítica" que s'estendrà al llarg d'una plataforma. La torre central serà tota de fusta tractada, s'il·luminarà de nit i cremarà "amb flama i sense fum".

Per la seva banda, la falla infantil ha estat per al projecte d'Anna Ruiz Sospedra i Giovanni Nardín, titulat ' Descobrir i redescobrir', que es basa en la voluntat d'"harmonitzar el foment de la lectura i de la fantasia a través d'una lliure interpretació de manera plàstica d'una sèrie de contes i novel·les que ens transporten a aquest altre costat de les coses i ens endinsen en mons que no compleixen les normes de la lògica que ens envolta", segons expliquen els seus autors.

Així, apareixen castells, l'hipogrif, la poderosa guerrera Bradamant, el Nautilus, l'Esclafamuntanyes i un passeig per l'espai entre les llunes de Júpiter, les mil meravelles del llarg viatge de Marco Polo, les primeres màquines voladores o ciutats flotants, entre altres.

El projecte es compon d'una estructura-biblioteca de fusta que s'articula en l'espai i es converteix en el lloc de joc d'uns nens i nenes fets de cartró dels quals, avivats per la fantasia activada pels llibres, naixeran a manera de cabells tots els personatges, elements o llocs que els han commogut.

Nou procés de selecció

La convocatòria d'enguany ha suposat l'inici d'una nova forma d'elecció dels monuments fallers municipals, en què els jurats d'especialistes seleccionen els diversos projectes i propostes elaborats pels artistes o equips. Per primera vegada, a més, s’ha fet un acte de presentació dels projectes. Aquest nou procés substitueix el tradicional concurs d'esbossos.

La novetat del sistema d'elecció dels monuments municipals és que es valora la complexitat dels elements proposats, l'originalitat, la qualitat conceptual i molt especialment el caràcter satíric, la integració amb l'espai de la plaça i la facilitat d'accés. A més, l'ús de materials naturals que faciliten una cremà neta també serà tingut en compte.

Així, els dos jurats, constituïts per artistes, dissenyadors, professors i experts proposats per les diferents instàncies del món faller i artístic, han analitzat els projectes presentats a la convocatòria.