País Valencià 22/11/2012

La justícia valenciana deixa sense efecte la supressió de l'oficina de promoció lingüística d'Alboraia

L'Ajuntament va decidir amortitzar l'oficina de promoció del valencià per motius econòmics i perquè els funcionaris municipals "coneixien amb suficiència" la llengua

Acn
2 min

ValènciaAcció Cultural del País Valencià (ACPV) ha fet pública avui una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià que deixa sense efecte la supressió de l'oficina de promoció lingüística de la localitat valenciana d'Alboraia. La sala contenciós-administrativa dóna la raó a l'entitat en estimar que la supressió no assegura l'obligació del municipi de "promoure la recuperació del valencià i fomentar el seu ús en tots els àmbits" així com "fer efectiu l'ús oficial del valencià, com a llengua pròpia de l'administració local i el municipi".

Segons la resolució del TSJ, des de la supressió de l'oficina el consistori no acredita que la promoció s'estigui duent a terme per altres mitjans i conclou que s'ha de deixar sense efecte la decisió. Aquest és el resultat del recurs d'ACPV, l'associació d'Alboraia Dimonis de l'Avern i la mateixa tècnica de promoció d'ús el valencià formulat l'any 2009 contra el consistori d'Alboraia.

La sentència anul·la parcialment els acords de l'ajuntament sobre el Pressupost general, modificació de la relació de llocs de treball i modificació del reglament per a la promoció i ús del valencià de l'any 2009. El consistori al·legava la supressió dins del Pla de millora i sanejament econòmic i financer, justificant que a més de les motivacions econòmiques l'oficina havia de ser suprimida perquè els funcionaris municipals "coneixen amb suficiència el valencià".

El TSJ admet que els impulsors del recurs estan legitimats per pledejar sobre la protecció del valencià però no sobre la totalitat dels acords impugnats i, per tant, estima el recurs de manera parcial. La sala assenyala que l'Ajuntament d'Alboraia té per mandat legal promoure la recuperació del valencià i fomentar-ne el seu ús en tots els àmbits de la vida ciutadana, fent efectiu l'ús oficial del valencià com a llengua pròpia de l'administració i el municipi.

El TSJ considera que suprimint l'oficina i no acreditant altres mitjans per complir aquesta obligació no es compleix el mandat legal i, per tant, cal deixar sense efecte la supressió de l'oficina i l'amortització de la plaça.

stats