El govern valencià ajornarà pagaments a grans proveïdors per complir les exigències d'Hisenda i cobrar el FLA

La Generalitat Valenciana assegura que no retallarà en serveis bàsics i negocia retardar pagaments de telefonia i llum per complir el pla d'ajust

La Generalitat Valenciana ha decidit aquest divendres en la reunió del ple del Consell negociar amb els grans proveïdors de l'administració l'ajornament de certs pagaments, per un valor màxim de 170 milions d'euros, per complir així amb les exigències del pla d'ajust que reclama el ministeri d'Hisenda i poder així cobrar els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic ( FLA). Uns diners que, a falta d'un model de finançament just amb els valencians, "necessitem com aigua de maig", ha assegurat la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra.

La número dos del govern valencià s'ha pronunciat així preguntada per l'ultimàtum fet ahir pel ministre Cristóbal Montoro a les autonomies que encara no havien presentat el pla d'ajust necessari per cobrar el FLA aprovat per al 2016. El titular d'Hisenda donava un dia perquè ho presentessin amb els ajustos necessaris per complir el dèficit. Oltra ha advertir que aquest pla d'ajust no suposarà "retallar ni un cèntim en despesa de serveis fonamentals com la sanitat, l'educació, els serveis socials o l'atenció a la dependència".

La vicepresidenta ha assenyalat que donat que el FLA és necessari, la Generalitat ha decidit proposar al ministeri d'Hisenda –que segons ha dit donaria el seu vistiplau– negociar l' ajornament diversos mesos del pagament a grans empreses subministradores –telefonia i llum, principalment– de l'administració valenciana per un import màxim de 170 milions, encara que encara s'està negociant la xifra final que esperen pogués ser menor.

Mónica Oltra ha justificat aquesta decisió dient que les grans empreses "poden sostenir un ajornament de tres o quatre mesos" del pagament sense que això tingui un gran impacte en la companyia ni en el teixit econòmic, i ha indicat que encara han de concretar què contractes, àmbits i subministraments seran els afectats.

Crítiques a Montoro

Després d'explicar els plan de la Generalitat, Mónica Oltra ha criticat l'actitud del ministre Montoro. En aquest sentit, la vicepresidenta ha dit que al govern valencià causa " indignació" com el "ministre en funcions aborda qüestions com el finançament autonòmic o el repartiment del FLA" i ha criticat que Hisenda estigui " sotmetent a aquesta comunitat a un xantatge" per poder cobrar uns diners que la Generalitat necessita per poder seguir pagant als seus proveïdors, ja que no es disposa d'un finançament adequat.

Més continguts de