País Valencià 02/03/2022

El País Valencià serà la primera autonomia que abolirà els prostíbuls

La Generalitat reclama al Congrés de Diputats que tiri endavant una norma que sancioni la demanda i la compra de sexe de forma penal

Daniel Martín
3 min
Protesta del Front Abolicionista del País Valencià a les portes de les Corts Valencianes en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl País Valencià serà la primera autonomia de l'Estat que abolirà els prostíbuls. Així ho ha anunciat aquest dimecres la conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, que ha informat de l'inici de la reforma de la llei d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Establiments Públics de la Generalitat perquè el Consell pugui multar i determinar el tancament dels establiments que, "camuflats amb llicències per a l'hostaleria o l'oci, permetin o afavoreixin l'exercici de la prostitució".

Es tracta d'una de les deu mesures proposades pel Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució que, impulsat per l'executiu valencià, ha elaborat el full de ruta de la que pretén ser la nova legislació autonòmica en aquest àmbit. Per dissenyar-lo, durant l'últim any més de 30 expertes han treballat conjuntament. En el decàleg s'inclouen reformes normatives en l'àmbit estatal, autonòmic i municipal, iniciatives assistencials per a "les dones prostituïdes" i accions de formació i sensibilització, tant per als professionals que ajuden les víctimes d'aquesta xacra com per a la ciutadania en general. "Estem ja en el camí perquè la Comunitat Valenciana siga la primera autonomia a obrir el procés per abolir la prostitució a Espanya", ha emfatitzat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.

Pel que fa a les multes i a la clausura dels locals –actuació que fins ara no s'ha legislat en cap autonomia de l'Estat tal com han confirmat a l'ARA fonts del ministeri d'Igualtat–, es preveu que el tancament es prolongui, fins i tot, en el cas que el responsable hagi cessat en l'activitat i sigui una altra persona qui sol·liciti l'obertura del local. També es volen prohibir els espectacles i les activitats públiques que incitin o fomentin la prostitució o qualsevol forma d'explotació sexual. De la mateixa manera, s'imposarà una sanció administrativa a les persones que sol·licitin sexe pagat, tant en locals i establiments públics com en les carreteres que són competència de la Generalitat Valenciana, tal com ja fan molts ajuntaments, que sancionen el consum de prostitució en la via pública.

Una altra mesura destacada és la modificació de la llei autonòmica contra la violència sobre la dona perquè reconegui "les dones prostituïdes com a víctimes de la violència de gènere", i els garanteixi l'accés a tots els recursos assistencials que protegeixen les víctimes de la violència masclista. A més, es proposa que es consideri les dones prostituïdes com un col·lectiu prioritari en l'accés al parc públic d'habitatges.

Amb el mateix objectiu, s'advoca pel reforç dels recursos formatius per oferir sortides sociolaborals a les dones mitjançant itineraris específics per la seva condició de víctimes de prostitució. Finalment, el departament que dirigeix Gabriela Bravo també elaborarà un model d'ordenança abolicionista que s'oferirà a tots els ajuntaments del País Valencià perquè sancionin els consumidors de sexe i protegeixin les víctimes.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública del govern valencià, Gabriela Bravo, en la presentació de les deu mesures proposades pel Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució.

Petició d'una llei estatal

Gabriela Bravo ha destacat que el decàleg inclou instar el govern espanyol i el Congrés de Diputats a l'aprovació d'una llei integral per a l'abolició de la prostitució que actuï en tres direccions. La primera hauria de perseguir el proxenetisme en totes les seves formes introduint nous tipus delictius en el Codi Penal, com el lloguer d'espais on es consumeixi prostitució o la inducció a la prostitució per part de la parella sentimental de la víctima. En segon lloc, hauria de sancionar la demanda i la compra de sexe de forma penal, completant així, la sanció administrativa que pot interposar la comunitat autònoma. Finalment, s'establiria la protecció i consideració de totes les dones en situació de prostitució com a víctimes de violència de gènere.

Per a la consellera valenciana, l'aprovació d'aquesta llei integral també hauria d'incorporar modificacions legals com la reforma de la llei d'estrangeria per incloure una via extraordinària de regularització de les dones víctimes de prostitució; l'eliminació del requisit de col·laboració de la víctima en la investigació per accedir al retorn assistit –si es tracta d'una dona originària d'un altre estat al qual desitja retornar– o a la regularització; la creació d'itineraris de regularització d'estrangeres per a l'obtenció de permisos de residència i treball, i l'eliminació de la sanció administrativa que es recull en la llei de seguretat ciutadana per a les dones que es veuen obligades a exercir la prostitució.

La petició del Fòrum Valencià per a l'Abolició de la Prostitució coincideix amb la tramitació al Congrés de Diputats de la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda popularment com "la llei del només sí és sí" i impulsada pel ministeri d’Igualtat, així com amb el debat per a l’elaboració d’una futura llei integral contra el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual.

stats