País Valencià 21/05/2013

Un jutjat de València obliga Bankia a retornar els diners d'unes participacions preferents

El jutge obliga a retornar íntegrament els estalvis i qualifica la pràctica com un "abús bancari"

Acn
1 min

ValènciaEl jutjat de primera instància número 10 de València ha anul·lat les participacions preferents subscrites per una sucursal de Bancaixa, integrada a Bankia, i un client que va sol·licitar realment una imposició a termini fix per pagar un crèdit, però que quan va tractar de retirar els seus diners es va trobar amb els estalvis transformats en preferents.

L'Associació de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE) ha explicat en un comunicat que el jutge obliga Bankia a retornar íntegrament els estalvis, incrementats amb l'interès legal, establint el procés de comercialització de les preferents com un "abús bancari". El jutge considera que no es va tractar d'una operació "lliure" i realitzada "en un context real d'impossibilitat d'alienació de les participacions preferents".

ADICAE explica que l'afectat és una persona d'uns 40 anys, mecànic de professió, que sense coneixements financers va confiar en el treballador de l'entitat i hi va dipositar 4.200 euros. El jutge ha valorat que la transformació en participació preferent s'efectués al març de 2011, quan la bombolla financera estava a punt d'esclatar.

El jutge reconeix en la seva sentència que els préstecs personals que tramitava aquesta oficina de València preveien uns interessos per sobre del 10%, de manera que s'establien negociacions entre les parts per rebaixar el percentatge. Era aleshores quan sorgia la possibilitat de portar estalvis a l'entitat bancària per rebaixar els interessos del préstec personal. Els consumidors feien una imposició a termini fix pel termini d'un any, imposició que l'endemà eren cancel·lada i transformada en participacions preferents.

El comunicat d'ADICAE assenyala que hi ha demandes col·lectives que afecten unes 600 persones a València i més de 3.000 persones a Madrid.

stats