País Valencià 22/11/2019

Més d'un miler de persones participen en una cadena humana per reclamar un "finançament just" per al País Valencià

El Consell demana l'aplicació de l'article 156, que estableix la "suficiència" financera de les autonomies

Daniel Martín
3 min
Ciutadans que han participat en una cadena humana per reivindicar un "finançament just" per al País Valencià

ValènciaMés d'un miler de persones han participat aquest matí en una cadena humana celebrada entre les Torres de Serrans i la Delegació del govern espanyol a València per reclamar "un finançament just, la condonació del deute històric i unes inversions concordes amb el pes poblacional" del País Valencià. La protesta ha estat convocada per la comissió Per un Finançament Just, que integren la Confederació Empresarial Valenciana, els sindicats CCOO i UGT, i els partits PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. A més dels representants orgànics de cada formació, també s'han sumat a la mobilització el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

La cadena humana ha tingut lloc gairebé dos anys després de la multitudinària manifestació que el 18 de novembre del 2017 va recórrer el centre de València per reclamar "un finançament just, la condonació del deute històric i unes inversions concordes amb el pes poblacional" del País Valencià.

L'hora de la convocatòria, les 12 del migdia d'un dia laborable, ha fet que pràcticament tots els assistents fossin alliberats treballadors dels sindicats CCOO i UGT. Un bon exemple d'això són Carmen Moreno i Juan Carlos Núñez. La primera, membre de la UGT, ha explicat a l'ARA que la millora del sistema de finançament i la condonació del deute ha de servir per "millorar polítiques socials com la sanitat, l'educació i la dependència" i per crear un nou sistema productiu que permeti que els joves que han emigrat tornin al País Valencià. "Jo tinc un fill amb un doctorat vivint a Polònia", explicava Moreno. En una línia un poc més optimista s'ha expressat Núñez, representant de CCOO, que s'ha mostrat esperançat que la formació d'un nou govern espanyol faciliti la modificació de l'actual sistema, perquè cal "un finançament que respecte la població de cada territori i que no hi hagin ciutadans de primera i de segona".

Aplicació de l'article 156 de la Constitució

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha aprofitat la seva assistència a la cadena humana per reivindicar l'aplicació de l'article 156 de la Constitució perquè el finançament del País Valencià estigui basat "en els principis d'equitat i suficiència". Segons Soler, la valenciana és "l'única comunitat autònoma que està al carrer demanant una cosa que és absolutament justa, donat que la situació actual és clarament anticonstitucional, ja que no s'està aplicant l'article 156".

El conseller d'Hisenda ha garantit que, de seguida que es formi un govern a Espanya, el Consell reivindicarà que es posi en marxa "immediatament" el procés per a la negociació de l'acord de reforma del model de finançament. Soler ha afegit que, tot i que la decisió final de la reforma dependrà del Congrés de Diputats i del Consell de Política Fiscal i Financera, el govern valencià es mostrarà contundent. "No renunciarem al fer realitat la nostra reivindicació, ja que som una excepció a l'Europa occidental, una comunitat autònoma amb una renda per càpita inferior a la mitjana nacional i no obstant això contribuents nets a la renda del sistema".

"La Comunitat Valenciana –ha afegit– no pot continuar suportant les mateixes obligacions que la resta de comunitats però amb uns ingressos un 10% inferiors a la mitjana autonòmica, de manera que reivindiquem un sistema de finançament autonòmic just, una compensació del deute acumulat per motius de l'infrafinançament històric i, a curt termini, demanem, òbviament, que el govern [espanyol] siga respectuós amb els drets dels valencians i permeta un dèficit asimètric".

stats