Coronavirus

Els parts sense anestèsia epidural per la falta de metges tornen a la sanitat valenciana

Des de divendres l'Hospital de la Plana no pot garantir el servei per la manca de personal provocada pel covid-19

Daniel Martín

ValènciaNou mesos després, la falta de personal sanitari torna a limitar la possibilitat d'administrar l'anestèsia epidural a les pacients de l'Hospital de la Plana, un centre públic que dona servei als habitants de 33 municipis de la comarca de la Plana Baixa, entre els quals hi ha ciutats tan poblades com Vila-real, Onda o la Vall d'Uixó. Així ho va avançar el diari digital Vila-real Informaciói ho han confirmat a l'ARA professionals de l'hospital d'aquest centre aquest dimarts. També han admès els fets la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que ha adduït que es tracta d'una mesura extraordinària provocada per la manca de personal generada pel covid-19 i que només té lloc a les nits.

Cargando
No hay anuncios

En concret, l'absència del servei es produeix des de divendres passat entre les 21 h i les 8 h, quan un dels dos professionals que administra aquesta atenció és derivat al departament de malalts crítics per compensar la reducció de treballadors que es pateix en aquestes hores. Des de la conselleria reconeixen aquesta circumstància, però destaquen que en el cas que una dona embarassada "arribi a la nit", se li adverteix que podria donar-se la situació de no poder administrar-li l’anestèsia epidural i se li ofereix la possibilitat de ser derivada a un altre hospital. "És la dona la que decideix", emfatitzen.

A diferència del passat mes d'abril, quan la reducció del servei també va afectar l'Hospital General de Castelló, un altre centre sanitari que no disposa d'un equip d'anestèsia propi per a l'àrea de parts sinó que el comparteix amb la resta de departaments, ara la limitació només la pateix el centre sanitari de la Plana, un hospital petit però que cada més atén "entre 110 i 120 parts, dels quals més de la meitat –entre un 52% i 56%– requereixen l'anestèsia epidural". Així ho ha explicat a l'ARA la supervisora del servei de comares d'aquest centre, Soledad Carreguí, que també ha detallat que només des de divendres l'hospital ha atès 13 parts, sis dels quals durant les nits, tot i que cap ha requerit l'administració de l'anestèsia epidural ni tampoc l'ha sol·licitat cap dona.

Cargando
No hay anuncios

"Som conscients de les limitacions i de la tensió que està patint l'administració, però hem de recordar que estem parlant d'un servei essencial", subratlla Carreguí, que reconeix la seva preocupació per l'impacte que pot tenir en la qualitat de l'atenció mèdica la tensió que viu el sistema sanitari valencià. Un perill que des de la conselleria no amaguen, atès que al País Valencià ja hi ha 4.777 persones ingressades i 607 pacients en llits de crítics, circumstància que ha obligat al trasllat de persones infectades a centres sanitaris de campanya, l'ajornament d'operacions no urgents i la derivació de pacients a la sanitat privada. I és que, malauradament, tots les xifres indiquen que, almenys durant les pròximes setmanes, la saturació dels hospitals no deixarà de créixer.