País Valencià 04/06/2013

Un jutjat de València anul·la un contracte de preferents i condemna Bankia a retornar 18.000 euros

El jutge declara nul el contracte i obliga l'entitat a restituir als clients la quantitat invertida perquè considera que no va informar-los adequadament

Efe
2 min

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 1 de València ha declarat la nul·litat del contracte de subscripció de preferents d'un matrimoni amb Bankia, entitat a la qual condemna a retornar-los els 18.000 euros que van invertir en considerar que va incomplir la seva obligació d'informació amb els seus clients.

Segons consta en la sentència que ha fet pública avui el despatx d'advocats Ortega&García, els demandants, un jubilat i un mestressa de casa, "durant tota la seva vida sempre han invertit els diners en dipòsits garantits al 100% a causa del seu perfil de clients estalviadors i conservadors, tot i no tenir experiència financera".

El director de l'oficina els va oferir subscriure participacions preferents per un import de 18.000 euros "sense rebre cap tipus d'informació de la inversió i dels riscos que comportava" i "sense el lliurament de documentació detallada sobre aquesta inversió", segons refereix la part demandant.

La defensa de Bankia va al·legar que l'edat dels demandants "no és impediment ni obstacle per a la contractació que van fer", i alhora va rebutjar que "les participacions estiguessin qualificades com a producte complex", amb l'argument que "no es podia preveure la crisi financera mundial i espanyola existent en l'actualitat".

Tot i les al·legacions de Bankia, la sentència declara nul el corresponent contracte de subscripció de participacions preferents i demana la restitució recíproca de les coses que haurien estat matèria del contracte, amb els seus fruits i el preu dels interessos. Igualment, condemna Bankia a la devolució dels 18.000 euros reclamats, "però deduint d'aquest import les quantitats percebudes per la part actora com a interessos abonats per la demandada", a més d'imposar les costes a Bankia, que podrà apel·lar la sentència esmentada.

La sentència es basa en un informe de la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV), que assenyala que "les entitats no van actuar com era la seva obligació en interès dels inversors", perquè "no van establir procediments per informar els compradors que estaven ordenant la compra a preus significativament allunyats del seu valor raonable" ni per informar-los periòdicament sobre el seu producte.

Segons el despatx d'advocats Ortega&García, per primera vegada a València s'estableix la nul·litat sobre la base d'un informe de la CNMV, la qual cosa estableix "un nou argument de pes perquè els afectats recuperessin la seva inversió"

stats