País Valencià 28/04/2016

El govern valencià portarà l'executiu espanyol als tribunals si aprova un objectiu de dèficit simètric del 0,7%

El president de la Generalitat ha reiterat que el seu govern no farà cap retallada addicional que afecti els serveis públics fonamentals

Acn
2 min
El president Ximo Puig, durant la sessió de control celebrada aquest dijous al Parlament valencià.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous que el seu govern portarà l'executiu espanyol al Tribunal Suprem si el consell de ministres aprova aquest divendres un repartiment del dèficit arbitrari. Puig ha fet aquesta advertència durant la sessió de control a les Corts Valencianes després de la pregunta del síndic de Compromís, Fran Ferri, sobre el full de ruta del Consell davant l'intent del govern espanyol d'imposar retallades.

Per al Consell, un dèficit arbitrari seria el mateix 0,7% que proposa el govern de Mariano Rajoy, ja que consideren que el País Valencià no parteix de les mateixes condicions que altres autonomies per poder complir amb aquest objectiu de dèficit, per la qual cosa creuen que aquest repartiment de dèficit és "arbitrari".

El president valencià ha dit que no farà cap retallada addicional als serveis públics fonamentals i ha exigit al ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, un pla de tresoreria per al 2016, el fons de liquiditat autonòmic (FLA) ordinari amb l'ampliació del dèficit autoritzat, un FLA extraordinari per cobrir la part no autoritzada del dèficit del 2015, l'avançament de la liquidació del 2014, el manteniment del tipus del 0% del fons de liquiditat, una solució per als impagaments de l'anterior Consell, 310 milions d'euros per les retencions de l'IRPF impagades i els diners per pagar la totalitat dels tractaments de l'hepatitis C.

Ximo Puig ha recordat que la Generalitat Valenciana té recorreguda als tribunals la llei de pressupostos de l'Estat del 2016 perquè les previsions de finançament no s'ajusten a la llei i per l'incompliment durant tres anys de la revisió del finançament.

El cap del Consell ha acusat Montoro de generar "una situació de conflicte permanent", de trencar la relació institucional entre el Congrés i el govern, negant-se a comparèixer, i de "trencar amb les comunitats autònomes perquè el dèficit no pot estar definit per un i amb les seves regles, això no és creure en la Constitució ni en la mateixa llei d’estabilitat".

Finançament autonòmic

Així mateix, el president ha anunciat que dimarts vinent convocarà la comissió de seguiment del pacte pel finançament, que van signar totes les forces parlamentàries representades a les Corts Valencianes, agents socials i econòmics, així com les universitats.

Durant la seva intervenció, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha proposat la celebració d'un ple monogràfic sobre el dèficit. Ferri s'ha mostrat preocupat pels atacs al País Valencià, a l'Estatut i a la Constitució per part del govern espanyol, "no per fantasmes del passat ni per debats estèrils", i ha denunciat el tractament colonial per part de la Moncloa.

"Haurem de dir-li a Montoro que no entrarem al seu joc de trilers", ha assenyalat el síndic de Compromís, que ha afegit que el govern espanyol "està intentant revertir amb amenaces el resultat de les urnes".

stats