País Valencià 30/09/2016

La Generalitat Valenciana rebaixa l'IRPF a 1.600.000 contribuents i apuja l'impost a les rendes més altes

El govern valencià rebaixa l'impost per a les rendes inferiors a 50.000 euros i l'apuja per als que guanyen més de 70.000 euros

Salva Almenar
3 min
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha presentat junt a la vicepresidenta Mónica Oltra la reforma tributària de la Generalitat Valenciana per al 2017.

ValènciaEl govern de la Generalitat Valenciana ha donat el vistiplau aquest divendres a l'avantprojecte de llei de Mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat de 2017, la qual cosa suposarà una "redistribució impositiva" que suposarà un impacte fiscal d'11 milions d'euros a favor de les arques públiques.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, acompanyat de la vicepresidenta Mónica Oltra ha presentat avui la també coneguda com a llei d'Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2017, amb la qual el govern valencià preveu aprovar una reforma tributària que suposarà una rebaixa de l'IRPF per a les rendes més baixes i un augment del gravamen per a les rendes més altes. "Les rendes baixes pagaran menys i les rendes altes s'equipararan a la resta de comunitats autònomes", ha explicat el conseller Soler en roda de premsa.

Així, el govern que presideix Ximo Puig ha decidit rebaixar l'IRPF a les rendes de fins a 50.000 euros i ho pujarà a les superiors a 70.000 euros, segons ha explicat Soler. A més, la Generalitat introdueix una nova tarifa en el tram autonòmic de l'impost que s'aplicarà ja en la declaració de la renda de 2017.

Segons les dades facilitades per la conselleria d'Hisenda, la reducció del tipus a les rendes més baixes es tradueix en dos punts menys per a les rendes de fins a 12.450 euros (passa de l'11,9% al 10%); per les de 17.000 euros, la quantia baixa de 2.107 a 1.768 euros; mentre que per a les rendes compreses entre els 30.000 i els 50.000 euros la baixada és del 18,45% al 17,5%.

Aquesta rebaixa fiscal beneficiarà a 1.600.000 contribuents i tindrà un cost per la Generalitat Valenciana de 75 milions d'euros.

Qui més té, més paga

El titular d'Hisenda Vicent Soler ha destacat que per primera vegada les mesures fiscals adoptades tenen com a base un estudi realitzat per experts tributaris, posant fi al sistema fiscal regressiu que va implantar el govern del PP.

Així, enfront de les rendes baixes i mitjanes, que a partir d'ara pagaran menys, les rendes més altes veuran com s'incrementa en fins a dos punts el tram de l'IRPF per a les persones que guanyen més de 70.000 euros. Per les rendes de més de 70.000 euros, el tram de l'IRPF passa del 21,48% al 23,5%; a partir dels 120.000 euros, del 22,48% al 25,5%; i per a rendes a partir de 120.000 euros, del 23,48% al 25,5 per cent.

Soler ha denunciat que al País Valencià "hi havia vigent un sistema fiscal regressiu, en el qual les rendes baixes i mitjanes pagaven més que en la resta d'autonomies, mentre que les rendes més elevades pagaven menys". Segons l'informe elaborat pels experts tributaris que ha donat llum a la llei d'Acompanyament, el tipus valencià de l'IRPF vigent en l'actualitat és el més alt de totes les autonomies en els dos trams de renda més baixos (fins a 12.450 €), mentre que és el segon més baix (només superat per Madrid) en aquells trams de renda més elevats.

"Ara, amb la nova llei d'Acompanyament, la Comunitat Valenciana s'alinearà fiscalment amb la major part de comunitats autònomes", ha dit el conseller.

Deduccions culturals i mediambientals

La norma, que inicia ara la seva tramitació, estableix deduccions per a famílies monoparentals, que beneficiaran a 1.670 famílies i tenen un impacte estimat de 560.000 euros. La llei d'Acompanyament també inclou una deducció del 20% de les quantitats invertides en l'habitatge habitual per autoconsum elèctric i per a producció d'energia tèrmica, que implicarà a 2.550 contribuents i que costarà a la Generalitat 1,3 milions.

També s'incorporen deducció del 15% de les obres realitzades en l'habitatge habitual, una mesura amb la qual el Consell preveu beneficiar a mil persones i que li suposarà un impacte econòmic de 760.000 euros.

En l'àmbit cultural, la llei incorpora deduccions del 21% del cost dels abonaments culturals per a programacions escèniques o musicals, per a famílies amb rendes inferiors a 50.000 euros.

D'altra banda, el Consell ha decidit reduir els beneficis fiscals en l'Impost sobre Successions i Donacions. Amb les adquisicions 'mortis causa' (herències) preveu recaptar 86 milions, mentre que amb les adquisicions intervivos (donacions) l'impacte econòmic positiu per la Generalitat s'estima en tres milions.

També s'equipara a les parelles de fet amb les casades pel que fa a l'aplicació de la reducció per parentiu en l'Impost sobre Successions i Donacions. A més, s'equiparen els beneficis en les transmissions 'mortis causa' a parents col·laterals de fins a tercer grau –com a germans, nebots, gendres i nores i sogres–.

D'altra banda, el Consell ha augmentat del 14,75 al 16% l'impost especial per a motos nàutiques, quads, motos de gran potència i altres vehicles amb elevades emissions de CO2, amb el que la Generalitat recaptarà uns 500.000 euros. No obstant això, Soler ha indicat que l'objectiu principal d'aquesta mesura és "que la gent sigui conscient que l'emissió de gasos és perjudicial per a tots".

stats