País Valencià 08/09/2017

Les Corts Valencianes convaliden el decret que permet salvar l'anul·lació del plurilingüisme

La norma ha comptat amb el suport de PSPV, Compromís i Podem, amb l'oposició del PP i amb l'absència de Cs

Ara
2 min
Les Corts Valencianes durant la celebració d'una sessió plenària.

ValènciaLes Corts Valencianes han convalidat el decret llei aprovat pel ple del Consell divendres passat per salvar l'anul·lació parcial del decret de plurilingüisme dictaminada al juliol pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. La norma, aprovada amb els vots dels diputats de PSPV, Compromís i Podem, l'oposició del PP, l'absència en la votació de Ciutadans i l'abstenció de tres diputats no adscrits; permetrà aplicar la tria del programa lingüístic de centre duta a terme per les famílies abans de la suspensió cautelar del decret, tal com va avançar l'ARA al juliol.

L'encarregat de defensar la norma ha sigut el conseller d'Educació, Vicent Marzà, que ha justificat l'ús d'una mesura extraordinària com és un decret llei per "la necessitat d'aprovar aquesta iniciativa abans de l'inici de curs i respectar l'elecció de les famílies". Marzà també ha destacat que, amb el model educatiu del PP "només un 6% dels alumnes parla anglés; un 30% valencià i el 100% castellà. Aquest govern no permetrà que els nostres xiquets siguin monolingües i garantirà la igualtat de tot l'alumnat".

Tot i que el decret ha comptat amb el suport de Podem, la formació lila ha criticat "la manca de previsió del govern valencià". Així ho ha dit el diputat, César Jiménez, que ha retret al conseller Marzà "no haver previst l'actitud del Partit Popular de judicialitzar-ho tot. "Vostès van agafar el camí equivocat, i per això hem perdut l'oportunitat de començar el curs amb el nou model plurilingüe", ha assegurat Jiménez.

La norma ha patit l'oposició del Partit Popular, explicada per la diputada del PP, Beatriz Gascó, que ha qualificat el decret "de mordassa, amb visos d'inconstitucionalitat que clamen al cel i un calc de la política de Catalunya". Gascó ha centrat les seves crítiques en el PSPV, a qui ha acusat d'estar segrestat per Compromís", i ha repetit l'eslògan amb el qual els populars pretenen dividir els socis del Botànic, assegurant que Ximo Puig és "un ninot" controlat per la coalició que encapçala la vicepresidenta Mónica Oltra.

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Mercedes Ventura, ha criticat el decret llei perquè considera que està pensat únicament "per salvar una decisió judicial", i ha justificat que la seva formació no hagi participat en la votació pels dubtes legals sobre la convocatòria del ple extraordinari per convalidar la norma.

Contingut del decret llei

Els tres programes lingüístics que recull la norma responen a la tria de centre i la distribució curricular que van realitzar les famílies en període de matriculació dut a terme al passat mes de març.

El programa plurilingüe A inclou entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en valencià; quatre hores en castellà, i de zero a dues hores en anglès. Aquest programa s'aplicarà en el 54% dels centres educatius.

El programa plurilingüe B correspon als centres que han ofert entre 8 i 9 hores en valencià; entre 11 hores 30 minuts i 14 hores i 30 minuts en castellà, i de zero a dues hores en anglès. Aquest programa es posarà en marxa en el 30% dels centres educatius.

El programa plurilingüe C s'assigna a les escoles que imparteixen quatre hores en valencià; entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en castellà, i de zero a dues hores en anglès. Aquest programa s'aplicarà en el 16% dels centres educatius.

stats