País Valencià 20/03/2013

El Suprem obliga la Generalitat Valenciana a mostrar a Compromís els contractes sobre Gürtel

La sentència de l'Alt tribunal dóna la raó de nou al grup de l'oposició i ratifica la decisió de Tribunal Superior de Justícia valencià

Efe
2 min

ValènciaEl Tribunal Suprem va dictar una sentència datada el passat 25 de febrer que obliga al govern valencià a facilitar a Compromís els contractes menors que la Generalitat Valenciana va signar amb empreses relacionades amb la trama Gürtel entre 2003 i 2008. La coalició havia demanat en nombroses ocasions aquesta documentació, però el govern valencià se'ls va negar argumentant que el cas estava sota secret de sumari.

La sentència del Suprem rebutja el recurs interposat per la Generalitat Valenciana contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia que també donava la raó al grup de l'oposició en exigir els contractes amb les empreses que apareixien en la instrucció de la causa. La sentència recull que amb la negativa a facilitar la informació es va produir una "vulneració del dret a participar en la política" i condemna a les Corts Valencianes a pagar 2.000 euros per les despeses del procés judicial.

Així, conclou que el govern valencià "va incomplir la seva obligació de facilitar la informació que se li havia demanat doncs no hi havia raons fundades en Dret que emparessin la seva posició i, per tant, va incórrer" en una infracció de la Constitució espanyola.

La portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, ha destacat la importància d'aquesta resolució judicial perquè "obre una línia de jurisprudència nova" que ja no considera que la denegació de determinada informació sigui "una qüestió política" que s'ha de "solucionar en les urnes".

Els diputats de Compromís que van sol·licitar aquests contractes "no buscaven una resposta a una qüestió política general sinó informació necessària per emprendre altres iniciatives de control sobre aquest Govern (de la Generalitat Valenciana)", per la qual cosa considera que es vulneren drets fonamentals recollits en la Constitució.

"El secret sumarial al·legat en termes ben indeterminats no és raó que justifiqui la negativa a facilitar dades d'uns contractes administratius que res diuen del procés penal, doncs són previs a ell i no tenen per si mateixos caràcter secret sinó tot el contrari", explica.

stats