Els agents urbanitzadors no podran promoure la requalificació de terrenys al País Valencià

El govern valencià promou una modificació de la llei d'Ordenació del territori per posar límit a l'especulació urbanística

La Generalitat Valenciana prepara una modificació de la llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP) que, entre altres aspectes, eliminarà la possibilitat que existeix actualment que els agents urbanitzadors puguin promoure la requalificació del sòl no urbanitzable a urbanitzable. Així ho ha avançat aquest dilluns la consellera valenciana d'Habitatge i Vertebració del Territori, María José Salvador, que ha indicat que en l'actualitat aquesta mesura facilita que la iniciativa i promoció provada puguin decidir el model de ciutat.

Salvador ha avançat que, per contra, la modificació de la LOTUP reforçarà la gestió directa de les administracions i recuperarà "un urbanisme sostenible i un creixement harmònic", garantint que el disseny de les ciutats el decideixin les administracions.

La consellera ha fet aquestes declaracions després de mantenir una reunió amb el grup d'experts Espai Territori, un grup de professionals creat per la conselleria per definir les modificacions de la LOTUP. La d'aquest dilluns ha estat la darrera reunió abans de l'inici de la tramitació interna del text que, en paraules de Salvador, suposa "un pas valent" per fer que el nou model urbanístic estigui al servei de les persones i de l'interès general, mai dels interessos particulars".

La conselleria remarca que entre les mesures que ha abordat aquest grup es troba la de donar sortida a una situació actual "caòtica" en matèria d'urbanisme, amb un territori afectat per la bombolla immobiliària i centenars de PAI paralitzats i amb deficiències en la tramitació.

Salvador també ha avançat que, entre les propostes plantejades, també hi ha la d'intentar donar solució legal a centenars de situacions de PAIs que estan paralitzades des del 2008. "És necessari i urgent donar solucions als centenars de PAIs fantasma que tenim. Ja hem pres decisions contundents referent a això en evitar la reclassificació de gairebé 13 milions de metres quadrats que estaven previstos".

Segons ha assenyalat, Espai Territori ha proposat dues fórmules per donar solució legal a aquestes situacions. Per als PAI paralitzats o en suspensió però que tenen una possibilitat de desenvolupar-se en el futur, s'ha plantejat que es redueixin i es divideixin les unitats d'execució i donar un termini de 10 anys per desenvolupar-los. Per als que tenen un caràcter més antieconòmic, que tenen major dificultat i no encaixen en el model de territori actual s'ha plantejat la reparcel·lació inversa per reduir les càrregues urbanes i fiscals als propietaris.

El + vist

El + comentat