País Valencià 30/01/2018

El professorat associat manté la vaga mentre que la Universitat de València apel·la a la negociació

La protesta ha afectat 12.000 dels 45.000 alumnes que té la institució

Daniel Martín
2 min
El campus de Burjassot de la Universitat de València en una imatge d’arxiu.

ValènciaL'Assemblea de Professorat Associat de la Universitat de València mantindrà la vaga indefinida iniciada aquest dilluns per exigir "unes condicions salarials i laborals dignes fins a disposar d'una proposta acord amb les nostres reivindicacions". Així ho ha manifestat aquesta tarda el seu portaveu, Vicent Monroig, que ha assegurat que durant la segona jornada de protesta el seguiment de la vaga ha estat similar al d'ahir i ha afectat 12.000 dels 45.000 alumnes que té la institució.

L'anunci dels docents de mantenir la protesta contrasta amb la petició feta aquest migdia pel rector de la Universitat de València (UV), Esteban Morcillo, que ha sol·licitat el cessament de la vaga emparant-se en la convocatòria per a despús-demà, dijous, d'una taula negociadora. Les paraules de Morcillo han estat contestades per Monroig, que ha assegurat que "una vaga no es desconvoca quan s'inicia la negociació, sinó quan es produeixen els primers acords".

El portaveu del professorat associat també ha criticat que a la taula negociadora de dijous "només hi estiguin convocats els sindicats", i ha avançat que aquest dimecres els representants de l'assemblea mantindran una reunió amb els sindicats per fixar un posicionament per a la negociació de dijous.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha lliurat la Medalla de la institució a l'antropòleg Joan Francesc Mira.

Esteban Morcillo ha assegurat que comparteix les reivindicacions del professorat associat, però ha defensat que les millores "no depenen únicament de la universitat, sinó de modificacions legals i de canvis pressupostaris que excedeixen les competències de la institució". Morcillo ha informat que ha enviat una carta al conseller d'Educació, Vicent Marzà, per demanar-li el seu "compromís i implicació".

El rector de la UV ha afirmat que "la Universitat de València sempre ha fet un ús ajustat a dret de la figura del professor associat", tot i reconèixer que en els últims anys "s'ha efectuat en totes les universitats públiques espanyoles un abús d'aquesta figura". Morcillo ha responsabilitzat d'aquest situació "la legislació actual i la taxa de reposició, que ha incrementat la precarietat en el docents". En aquest sentit, el rector s'ha mostrat favorable a introduir noves figures de contractació del personal no permanent, com ara "el professorat de substitució que ja existeix en alguna comunitat autònoma".

Des de l'assemblea de docents han assegurat: "Tot el que ha dit el rector ho hem escoltat moltes vegades", han dit. Després d'admetre que "no tot no depèn de la universitat", Monroig ha assegurat que la UV "sí que podria fer millores pel seu compte, com ara reformar el percentatge de promoció interna i facilitar la conciliació del professorat associat amb la seva feina principal".

La vaga hauria afectat el 19,60% de les classes

El gerent de la Universitat de València, Joan Oltra, ha assegurat que la vaga en la jornada d'aquest dilluns va afectar "el 19,60% de les classes i el 15,62% en les tutories", unes xifres menors a les des de l'Assemblea de Professorat Associat de la Universitat de València que van assegurar que la protesta ha deixat sense classe 12.000 dels 45.000 alumnes que té la institució.

stats