País Valencià 14/11/2016

Ximo Puig demana començar abans de la Conferència de Presidents els treballs per reformar el model de finançament

El president valencià aplaudeix que Rajoy convoqui els líders autonòmics per acabar amb el sistema "d'espanyols de primera i segona"

Europa Press
2 min
El líder del PSPV Ximo Puig espera que el canvi del model de finançament s'aborde en la primera meitat de la legislatura.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha valorat com "un avanç" que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi anunciat la convocatòria de la Conferència de Presidents abans de final d'any per abordar el debat sobre el finançament autonòmic, encara que ha advertit que la situació financera del País Valencià "és un polvorí i no pot continuar així".

En declaracions als mitjans de comunicació abans de presidir aquest dilluns la comissió executiva nacional del PSPV-PSOE, Puig s'ha mostrat així "absolutament d'acord" que el canvi del model de finançament autonòmic és "un tema a abordar immediatament", per la qual cosa li sembla "positiu" que Rajoy s'hagi mostrat partidari a tractar-ho en la primera part de l'actual legislatura.

Amb tot, més enllà de la Conferència que reuneix als presidents autonòmics, el cap del Consell ha insistit que "ha de començar a funcionar la comissió d'experts" sobre el model de finançament, perquè així "en el termini més breu possible es pugui produir una alternativa que ha d'estar fonamentada en una qüestió tècnica".

"Tots els espanyols hem de ser iguals i hem de tenir un tractament d'equitat, però això no és el que passa ara", ha assenyalat Puig. De fet, ha explicat que "el que està passant és que a Espanya hi ha un tractament diferent per als espanyols: hi ha espanyols de primera i de segona" i "això no pot continuar".

Puig també s'ha pronunciat sobre aquest tema quan se li ha preguntat sobre la situació del PSC, davant el que ha ressaltat que "Espanya és plural i diversa, però no solament Catalunya. A la Comunitat també ho som i tenim una mirada diferent".

D'altra banda, respecte a si té prevista una reunió amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría sobre finançament, Ximo Puig ha recalcat que "dependrà de la vicepresidenta i del president".

En el cas de Rajoy, ha recordat que quan va prendre possessió fa unes setmanes li va telefonar i va parlar amb ell, per la qual cosa ha valorat que "va tenir la cortesia de posar-se al telèfon". "Anteriorment m'havia costat un mes, no està malament", ha indicat, per la qual cosa creu que "s'ha produït un avanç".

En aquesta línia, s'ha mostrat "absolutament disposat" a continuar les converses sobre el model de finançament i ha reiterat que "l'únic camí és el diàleg, no hi ha més camí".

stats