País Valencià 31/12/2019

Ximo Puig reivindica la lluita contra el canvi climàtic i anuncia un "gran pacte verd" per al 2020

L’emergència climàtica, el despoblament i la cohesió territorial, els principals objectius del 2020

Lourdes García
2 min
Ximo Puig destaca la lluita contra el canvi climàtic i anuncia un "gran pacte verd" per al 2020

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat en el seu missatge de Cap d'Any la urgència de combatre l'emergència climàtica des de Casas del Río (la Plana d'Utiel), a la vall del Cabriol, un entorn que aquest any ha sigut declarat reserva de la biosfera per la Unesco. L'escenari escollit, un llogaret de poc més de 25 habitants, pretén visibilitzar un dels problemes que afecten el País Valencià: el despoblament.

"Aquest 2019 serà recordat com l'any de la conscienciació pel planeta", ha afirmat el cap del Consell, que ha establert com a guia "d'obligat compliment" els Objectius de Desenvolupament Sostenible que ha marcat l'ONU per a l'Agenda 2030. Per aconseguir-ho, el president ha anunciat que impulsarà un "gran pacte verd" valencià per al 2020, que consistirà en un acord transversal que inclogui el Pacte pels Boscos, la llei de transició energètica i l'Estratègia Valenciana per la Biodiversitat. "Necessitem caminar junts, tots a una veu. Les excuses s'han esgotat", ha assegurat el president.

Ha recordat l'especial situació de vulnerabilitat que pateix el País Valencià, situat "a la zona zero del canvi climàtic, just en el cor del Mediterrani, on hi ha més risc d'inundacions, onades de calor o sequeres" i ha remarcat l'especial perill que pateixen alguns entorns del territori: "No podem acceptar que es deteriori l'aigua i la fauna de l'Albufera. No podem consentir la pèrdua de diversitat submarina a l'illa de Tabarca. No podem tolerar que el dèficit hídric amenaci la flora del Penyagolosa".

El president de la Generalitat Valenciana ha establert com una de les seves prioritats per al 2020 la cohesió territorial i social del País Valencià "sense centralismes" i respectant "les singularitats de cada comarca". Per això ha informat que durant el primer trimestre de l'any convocarà una cimera per reunir els representants de les 15 comarques i els 62 municipis valencians situats a la perifèria, molts d'ells afectats pel despoblament. Una cohesió que, segons Ximo Puig, avança "a partir d'aquesta nit" amb l'alliberament de l'AP-7 entre Alacant i Tarragona.

La reivindicació d'un finançament just per al País Valencià ha sigut una altra de les exigències del cap del Consell, que ha demanat "un nou govern que atengui totes les problemàtiques territorials, sense privilegis ni discriminacions". I ha assegurat: “És hora que Espanya afronti tots els reptes que té per fer més viable un projecte en comú. I ho ha de fer des del respecte a la seva diversitat”.

També ha assenyalat la violència masclista com "el principal problema de la societat" i ha recordat les 131 dones valencianes assassinades des del 2003 i les més de 84.000 valencianes que actualment estan vigilades pels cossos policials. "Tots i totes hem de contribuir a solucionar-ho: sense mirar cap a un altre costat, sense vacil·lacions, excloent els relativistes i la seva indignitat moral", ha sentenciat el president.

stats