País Valencià 26/10/2020

Ximo Puig reclama que el País Valencià rebi el 10% dels fons autonòmics pel covid

El president valencià demana unificar protocols sanitaris per crear un "espai Schengen sanitari"

Ara
2 min
El cap del Consell, Ximo Puig, durant la conferència de presidents autonòmics celebrada aquest dilluns

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reclamat que el Consell rebi "almenys" el 10% –l’equivalent al pes poblacional de l'autonomia en el conjunt de l’Estat– dels 18.400 milions d’euros dels fons europeus que el govern espanyol ha assignat a les comunitats autònomes. Així ho ha dit Puig durant la compareixença posterior a la conferència de presidents autonòmics que s'ha celebrat aquest dilluns per videoconferència i en la qual ha participat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

En respostes als periodistes, Puig ha defensat que la crisi del covid ha de ser "un punt d'inflexió en l'arquitectura institucional europea" i que cal avançar envers "més cogovernança europea" i també "més participació de les regions en la gestió dels fons europeus".

El cap del Consell ha qualificat de "bona notícia" el fet que el president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, hagi subratllat que els fons del Pla de Recuperació Europeu hauran de destinar-se a la rehabilitació sostenible d'habitatges, les inversions mediambientals, les actuacions en matèria d'educació i formació, la nova economia de les cures o la modernització digital. En aquest sentit, ha defensat que els projectes presentats pel Consell estan "alineats" amb aquests objectius.

El president valencià ha afirmat que la recepta per superar la crisi generada pel coronavirus ha de ser "més Europa", però també una Europa "més federal i més descentralitzada". Sobre aquest aspecte, el cap del Consell ha recordat que "hi ha projectes transfronterers i paneuropeus" pels quals cal apostar "amb aliances innovadores amb altres regions".

'Espai Schengen sanitari i unificació de protocols"

Puig també ha demanat que es garanteixi la mobilitat entre regions europees amb un "espai Schengen sanitari", objectiu per al qual, ha dit, "resulta imprescindible una unificació de protocols". D'altra banda, el màxim responsable de la Generalitat ha al·ludit a la necessitat d'una transició ecològica i digital "justa". En aquest sentit, respecte al Pacte Verd Europeu, ha defensat que cal "fixar un calendari realista i adaptat a la situació dels sectors industrials", com els valencians de la ceràmica o l'automòbil. "La transició digital i ecològica no pot engendrar una legió de perdedors incapaços d'enganxar-se a les noves ocupacions digitals i a la nova societat", ha conclòs.

stats