País Valencià 22/11/2016

Ximo Puig demana acabar amb "paradisos fiscals" com el de la Comunitat de Madrid

El president valencià critica que a Madrid impostos com el de Patrimoni tributi molt menys que a altres territoris de l'Estat

Europa Press
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en l'esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid. / EFE

MadridEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimarts que "no pot haver-hi paradisos fiscals" a Espanya, en al·lusió a la Comunitat de Madrid, regió en la qual, segons ha destacat, es paguen impostos més baixos que en altres comunitats autònomes en matèries com l'impost de Patrimoni.

Així ho ha manifestat durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, en el qual el líder de l'executiu valencià ha titllat de "precipitades" i "excessives" les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, qui la passada setmana va assegurar que els madrilenys paguen l'educació i la sanitat dels andalusos.

En aquest context, Puig ha demanat que aquesta legislatura s'abordi "ja" la reforma del sistema de finançament autonòmic al mateix temps que ha posat l'accent en "l'infrafinançament" del País Valencià que impedeix finançar totalment serveis públics essencials.

"No podem competir si no tenim els mateixos instruments", ha dit el president valencià, qui ha destacat que "a Madrid hi ha 160.000 empleats públics estatals", és a dir, "l'equivalent a tots els afiliats en règim general a la Seguretat Social de la província de Castelló".

"Governar amb les comunitats"

En aquest sentit, ha instat el govern de Mariano Rajoy a dialogar amb els territoris però li ha avisat que dialogar és "governar amb elles": "Existeix un monopoli tàcit sobre l'Administració General de l'Estat", ha apuntat, advocant per un model federal.

I també ha aprofitat per advertir que la política dels propers anys "exigeix acords": "Qui demostri que és incapaç de generar-los estarà demostrant que és incapaç de gestionar aquesta època", ha puntualitzat.

Per a Puig, "la principal responsabilitat" que aquesta legislatura no sigui fallida és precisament de l'executiu espanyol, que "no pot governar sense el suport del Parlament, ni en oberta hostilitat".

stats