Acciona reclama ara 17 milions més per l'aturada del palau del congressos

El director gerent admet que treballen menys de la meitat dels operaris prevists i que encara no estan redactats els plecs per a l'adjudicació

Acciona, la constructora del palau de congressos de Palma, reclama ara 17 milions d'euros addicionals en concepte d'indemnització per l'aturada dels treballs durant dos anys i pel deteriorament que ha patit l'estructura durant aquest temps. El tinent de batle i president de la societat pública Palau de Congressos de Palma, Andreu Garau, ha donat a conèixer avui les quantitats que vol Acciona a partir d'un informe signat pel mateix gerent de la societat pública: 1.661.442 euros pel deteriorament de l'edifici i 15.421.546 euros en concepte d'indemnització.

Tot i així, el director gerent, Antonio Luengo, manifesta en el seu informe que "Accciona no ha exigit res, perquè el seu compromís contractual és acabar les obres encara sense arribar a un acord sobre aquest punt". Es refereix així a l'acord al qual va arribar Acciona el mes de juliol passat amb el Govern i l'Ajuntament de Palma per acabar i reprendre les obres gràcies a un altre desemborsament públic de 36 milions d'euros més. El president, José Ramón Bauzá, i el batle, Mateu Isern, anunciaren al Consolat de Mar la represa de les obres, aturades des de juliol de 2012, però no volgueren parlar llavors de possibles indemnitzacions.

Més del previst

La reclamació d'Acciona ha estat finalment per una quantitat molt més elevada de la prevista inicialment, quan es parlava d'una indemnització al voltant dels 11 milions d'euros i tenint en compte que el pressupost inicial del palau de congressos és d'uns 110 milions d'euros. A més d'això, l'arquitecte responsable del projecte, Patxi Mangado, reclama 600.000 euros més, també per l'aturada.

L'oposició s'ha queixat d'aquest sobrecost per la "decisió unilateral" presa pel PP fa dos anys per paralitzar les obres. "Al final, la gestió del PP es traduirà en un perjudici per als ciutadans i un increment del cost total", ha denunciat el regidor socialista José Hila durant la compareixença del president de l'empresa, sol·licitada pel grup municipal de MÉS. Els ecosobiranistes continuen reclamant que s'aturin definitivament les obres i es demoleixi l'estructura actual, perquè consideren que representa l'alternativa més econòmica tenint a més en compte que encara no està resolta la gestió del palau i l'hotel annex. "Cort i el Govern completen unes obres que hem pagat tots els ciutadans i les regalem a uns gestors", ha dit el seu portaveu Antoni Verger.

Fins a final d'any, a mig gas

Les obres es reprengueren el mes de juliol passat però en el mateix informe Luengo admet que ara mateix només hi fan feina 90 treballadors i que "esperam que a finals d'enguany aquest nombre augmenti aproximadament fins als 200 que hi havia abans de la paralització". El director gerent també explica en el seu informe que es tornarà a treure a concurs la gestió del palau i de l'hotel annex, però admet que els plecs per a l'adjudicació ni tan sols estan redactats, "encara que ho haurien d'estar a principi de l'any que ve".

El + vist

El + comentat