PALMA

Acciona atura les obres del palau de congressos per pressionar encara més

La constructora al·lega un suposat retard per cobrar una factura de 2 milions d'euros, però Cort i el Govern apunten que ho fa per tenir més indemnització

La constructora Acciona ha complit finalment les seves amenaces i aquest dimarts ha anunciat que atura de manera temporal les obres del palau de congressos de Palma. És el darrer dels nombrosos entrebancs que s'ha trobat aquesta infraestructura d'ençà que va ser projectada fa deu anys, i arriba quan només quedava un mes i mig perquè s'acabassin els treballs de construcció i instal·lació, i quan s'ha anul·lat l'anterior procés d'adjudicació al grup Barceló. El motiu de les amenaces de la constructora, segons Cort i el Govern, és que pretén cobrar una indemnització d'uns 15 milions d'euros per la paralització del projecte per manca de finançament de les administracions entre els estius de 2012 i 2014, mentre que un informe municipal rebaixa la indemnització fins als quatre milions. Davant el desacord, Cort i el Govern instaren la constructora a resoldre aquesta qüestió als tribunals, i la resposta ha arribat en forma de paralització de les obres, al·legant un suposat retard en una factura. És a partir del desacord sobre la indemnització quan començaren les pressions de l'empresa.   

Després de dues setmanes amagant el cop i quan aquest dilluns ja havia ordenat als seus treballadors i empreses subcontractades que alentissin el ritme de la feina, Acciona ha confirmat l'amenaça anunciant a través d'un comunicat la "paralització temporal", perquè al·lega que la societat pública Palau de Congressos, integrada al 50% per l'Ajuntament i el Govern, no li ha abonat la darrera certificació d'obra corresponent al mes d'agost, per valor d'uns 2 milions d'euros, i que segons la contractista hauria d'haver cobrat el 31 d'octubre. "L'impagament de les certificacions és, segons contracte, causa de suspensió immediata de les obres i deixa sense efecte el programa de treballs", afirma l'empresa, que així apunta que, quan cobri i es reprengui la feina, s'haurà de negociar una nova planificació abans de començar novament les tasques per acabar la infraestructura. Acciona ja es troba fora de temps i podria patir per això una penalització de 20.000 euros diaris pel retard.

Tant l'Ajuntament com el Govern sostenen, com han fet en les darreres setmanes davant les amenaces de la constructora, que Acciona està al corrent de pagament i que té garantit tot el finançament fins que s'acabin els treballs. Sobre la certificació pendent de pagament que al·lega per aturar la feina, les administracions asseguren que l'empresa contractista no la va presentar fins el 16 d'octubre i, per tant, es troba encara dins el termini de pagament de 60 dies que estableix el contracte, que no acaba així fins al 15 de desembre. "No existeix cap demora en l'abonament de les certificacions", ha explicat l'Ajuntament de Palma a través d'una nota, en la qual s'adverteix que "a més, s’han hagut de reclamar a l'empresa les certificacions corresponents als mesos de setembre i octubre". D'aquesta manera s'apunta a una estratègia de l'empresa per fer servir això com a excusa per aturar les obres, malgrat que en realitat pressiona per cobrar l'esmentada indemnització. En qualsevol cas, en la mateixa nota s'informa que es convocarà representants d'Acciona a una reunió i "per aclarir la situació econòmica de Palau de Congressos, amb el propòsit d'acabar les obres com abans millor".

L'empresa al·lega "successives demores i impagaments"

Acciona manté per la seva banda que la mesura de paralitzar els treballs només respon a "les successives demores i impagaments de les darreres certificacions d'obra realitzades". "Abans d'arribar a la paralització temporal a la qual s'ha vist obligada Acciona Infraestructuras SA", afirma l'empresa en un comunicat, "s'ha intentat sense èxit i per totes les vies que s'abonàs la certificació pendent". La companyia afirma que la detenció de les obres és una "necessitat" perquè ha d'"assegurar el compliment dels pagaments pendents". Es queixa també que no ha aconseguit "mantenir reunions" amb el Govern i l'Ajuntament per arribar a un acord i confia que se saldin els deutes pendents i s'acordi un nou calendari, al qual respondrà reprenent les obres "de manera immediata" .

Malgrat les al·legacions d'Acciona, Cort i el Govern asseguren que a dia d'avui, de les obres del palau de congressos de Palma, just queden per pagar-ne 13,5 milions d'euros, entre costos d'obra i equipaments, i que aquesta quantitat s’abonarà, a mesura que es presentin les certificacions d'obra, amb els 8,2 milions d’euros disponibles de la partida pressupostada pel Govern el 2015; i la resta, fins a 3,8, es farà a compte del pressupost de 2016. També que la societat pública integrada per les dues administracions té en comptes bancaris un total d'1,5 milions d’euros amb els quals abonarà altres despeses de l’obra fins a final d'any.

 

 

El + vist

El + comentat