Augmenten un 15% les llicències per obrir nous negocis a Palma

Urbanisme també constata la reactivació del sector de la construcció per l'increment de les obres menors (23%) i majors (6,2%)

La concessió de llicències d'activitat per a l'obertura de nous negocis a Palma ha augmentat un 15% en els primers nou mesos d'enguany respecte del mateix període de 2013, segons les dades del departament d'Urbanisme. Des de l'equip de govern del PP a l'Ajuntament de Palma s'afirma haver constatat també la reactivació del sector de la construcció a la ciutat per l'increment de les llicències d'obres concedides, tant per a obres menors (23%) com majors (6,2%). El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ha donat a conèixer les dades aquest dimarts per rematar les que dilluns aportà el batle Mateu Isern, sobre el fet que Palma encadeni dos anys reduint el nombre de persones a l'atur. El mes de setembre es tancà amb 30.010 persones desocupades, un 14% manco que al 2012.

Respecte de l'obertura de nous negocis, la llicències d'activitat concedides han passat de les 871 entre el gener i el setembre de l'any passat fins a les 1.006 d'enguany en el mateix temps. Quant a les llicències d' obra menor, ara es concedeixen a un ritme de 385 al mes, mentre que el 2013 només era de 296. Les d' obra major passen de ser 45 a 48 mensuals. Valls s'ha referit a això com una evidència de la recuperació del sector de la construcció, però també hi ha volgut veure la mà municipal, pel fet que l'augment es concentri en les obres menors, i per "les ajudes a la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE), les subvencions per rehabilitació d'habitatge i la política seguida per l'Ajuntament d'agilitar al màxim els tràmits administratius en la concessió de llicències".

Nega que es paralitzin reformes turístiques

El responsable d'Urbanisme ha insistit en els efectes d'aquesta agilitació de l'administració com un dels motius de l'increment de l'activitat constructora a Palma, i com a mostra ha informat de la concessió avui d'una llicència a l' hotel Garonda de la Platja de Palma, a partir del decret aprovat pel Govern que ho permet, per poder incrementar una altura a l'actual l'edifici i disposar de 17 habitacions més. L'hotel passarà a tenir la categoria de quatre estrelles superior, davant de l'actual categoria de quatre estrelles. La inversió en aquestes obres es xifra en 2.892.097 euros. Actualment, Cort té set projectes més per a construcció o rehabilitació d'hotels, i d'aquesta manera Valls ha volgut contestar a la Federació Hotelera de Mallorca, que s'ha queixat que els ajuntaments estarien paralitzant les reformes turístiques impulsades pel Govern. "No és el cas d'aquest ajuntament", ha dit el responsable de l'Urbanisme de Palma.

Al marge d'això, la Gerència d'Urbanisme també ha aprovat aquest dimarts la concessió de la llicència de demolició d'un edifici situat a la porta de Santa Catalina, entre la biblioteca pública de Can Sales i l'immoble que acollia la discoteca Assai. La situació d'aquest edifici havia estat estudiada per la Comissió del Centre Històric, que va acordar mantenir-ne la fesomia, l'alineació i la tipologia arquitectònica, per la qual cosa, després de la demolició, la nova construcció haurà d'atendre el que estipula la comissió, segons ha afirmat Valls.

MÉS rebutja el "triomfalisme" d'Isern

Per altra banda, el grup municipal de MÉS ha rebutjat el "triomfalisme" del batle Mateu Isern a l'hora de valorar dilluns les xifres d'ocupació a Palma. La regidora Neus Truyols critica que Isern es presenti com a "salvador" de l'atur, perquè considera que "si se sent orgullós d'aplicar les polítiques del Partit Popular estam davant un batle cec o cínic". Truyols insisteix que el batle "maquilla les dades per mostrar una realitat econòmica que no existeix". "El mercat laboral està cada dia pitjor gràcies a les polítiques del PP, que el batle Isern ha aplicat amb total disciplina", ha dit, "i amb aquest fals triomfalisme, el batle està insultant els veïns i veïnes de Palma". La regidora ecosobiranista es queixa d'haver presentat més de 30 propostes sobre polítiques d'ocupació i reducció de l'atur "però cap no ha estat aprovada".


El + vist

El + comentat