NOU GOVERN A CORT

Comas: "Els ritmes institucionals van més ràpids que els dels partits"

El líder de Som justifica la decisió d'entrar a l'equip de govern amb el PSIB i MÉS, però reitera que assumeixen els càrrecs "provisionalment" fins que l'assemblea decideixi

Just després de ser nomenat pel batle socialista, José Hila, com el seu primer tinent de batle i incorporar-se al nou equip de govern de Cort, juntament amb els altres quatre regidors de Som, el líder de la formació, Miquel Comas, ha hagut de tornar a justificar la seva decisió. Amb tot, també ha reiterat que assumeixen els càrrecs "provisionalment" fins que l'assemblea de Som es pronunciï, i que en el cas que aquest òrgan obert rebutgi l'acord assolit amb el PSIB i MÉS, "els abandonarem" i es limitaran a donar suport a un govern en minoria de les altres dues forces. La posició de Som deixa així en situació de provisionalitat el nou equip de govern acordat i nomenat aquest dilluns per Hila, qui ha volgut desmarcar-se'n. "Cada partit té el seu sistema de funcionament, que jo respect", ha dit sobre Som, "però jo no som ara el batle de cap partit polític, sinó el de la ciutat, i per tant nomèn aquestes persones per dirigir el govern i posar en marxa un programa de treball a partir de demà mateix".

Després que la decisió de Som d'incorporar-se de ple al govern de Cort hagi estat motiu d'algunes crítiques internes perquè consideren que no s'ha respectat la consulta que es va fer a l'assemblea abans de tancar l'acord amb el PSIB i MÉS, Comas ha dit que "els ritmes institucionals van més ràpids que els dels partits" i ha remarcat així que "no era tècnicament possible" sotmetre l'acord a una nova consulta de l'assemblea, definitiva i vinculant, abans que es constituís aquest dilluns el nou govern municipal. El cap de llista de la candidatura impulsada per Podem ha rebutjat d'aquesta manera que s'hagi incomplit cap mandat intern i ha apuntat que "ens podríem haver trobat que ara no fóssim al nou govern i que després l'assemblea ens digués que sí que hi hem d'entrar". "Hem considerat que era més adient actuar a l'inrevés", ha conclòs.

Encara no hi ha data per a aquesta assemblea de Som, oberta a la participació de qualsevol ciutadà, sobre la qual Comas ha insistit que "la gent decidirà de manera totalment democràtica i això és un orgull, no un motiu de preocupació". Ha dit que assumeix les crítiques que ha rebut la seva decisió com una prova de la democràcia que regeix en la seva organització, però ha afegit que està "molt tranquil" sobre això, perquè considera que recull la voluntat de canvi polític a l'Ajuntament de Palma que també s'expressà en l'anterior assemblea. Ha recordat que, en aquest cas de manera vinculant, un 91% dels presents va donar suport a l'acord programàtic per a Palma amb el PSIB i MÉS, per la qual cosa queda així garantit el suport de Som a aquestes mesures en qualsevol cas.

Debat intern i canvis 

El debat intern sobre la decisió d'entrar al govern de Cort presidit per Hila es manté dins Som i es motiu de preocupació pel desgast que pot suposar, també per a Podem, el partit que ha impulsat aquesta candidatura a Palma. Dissabte, dia de la constitució del nou Consistori i investidura del nou batle, Som encara no havia pres una decisió definitiva sobre la manera d'integrar-se en el govern municipal. Finalment es decidí entrar-hi de ple amb els cinc regidors, sempre sotmetent això després a una assemblea vinculant però presentant ja uns fets consumats. Sí que es decidí fer canvis sobre l'acord assolit inicialment, sobretot sobre el fet que Comas pogués ser el portaveu de l'equip de govern, ara presidit pel socialista José Hila. Ara hi ha renunciat i, a canvi, serà el seu primer tinent de batle.

El + vist

El + comentat