PALMA

Comença la restauració del pessebre de la Sang, el més antic de l’Estat

El Consell de Mallorca ha començat el procés de restauració del conjunt escultòric del pessebre de Jesús del segle XV de l’església de la Sang de Palma, considerat pels experts com el primer pessebre espanyol i el més antic que es conserva complet, segons ha informat el Govern insular en un comunicat.

La presidenta del Consell, Maria Salom, havia demanat la col·laboració a l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya i aquesta setmana una restauradora s’ha traslladat a l’illa per fer una primera anàlisi de l’estat del conjunt escultòric.

El conjunt

El pessebre consta de 23 peces de cos sencer, cinc àngels i un colom que s’integren a la cova. Les figures més representatives, la Mare de Déu i sant Josep, haurien estat tallades el 1480 i es considera que la seva procedència és italiana, probablement de Nàpols. L’estat de conservació del pessebre és deficient. Per això, per primera vegada, el Consell ha decidit emprendre el projecte de restauració amb el Bisbat.

El pessebre de Jesús ocupa, des de l’any 1843, una capella a l’entrada de l’església de la Sang. El trasllat des del convent franciscà es va fer a iniciativa dels diputats provincials en el context de l’amortització. El 2003 el Consell de Mallorca el va declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) perquè es tracta d’un dels béns més rellevants del patrimoni històric de les Illes Balears. Aquest mateix any es va declarar també BIC el pessebre monumental del monestir de la Puríssima Concepció de Palma (segles XVII - XIX) i el betlem napolità del Palau March (segle XVIII).