INFRAESTRUCTURES

Cort i Govern cridaran a l'ordre Acciona per alentir les obres del palau

No volen que es torni a repetir la situació d'aquest dilluns, quan només hi ha anat a fer feina un de cada quatre empleats

L'Ajuntament de Palma citarà els responsables de l'empresa Acciona si aquest dimarts no recupera el ritme de les obres del palau de congressos, després que s'hagi constatat que aquest dilluns ha alentit les actuacions, en compliment de l'amenaça que havia fet la setmana passada. Quan queda molt poc perquè s'acabin les obres, Acciona estaria emprant aquesta arma de pressió per intentar cobrar 15 milions d'indemnització per la paralització de les obres durant dos anys, entre 2012 i 2014, quan els tècnics municipals consideren que la indemnització només hauria de ser de 4 milions.

El gerent del palau de congressos i un tècnic municipal han comprovat aquest dilluns que només hi havia 35 treballadors fent feina en aquesta infraestructura, tot i que habitualment n'hi ha 150. Per tant, només un de cada quatre empleats ha fet feina i no es pot dir que les obres estiguin aturades. Però si la situació persisteix aquest dimarts, l'empresa Palau de Congressos citarà els responsables d'Acciona per demanar-los explicacions.

Segons l'Ajuntament, en l'actualitat només queden per pagar 13,5 milions d'euros entre costos d'obra i equipaments. L'Ajuntament manté que aquesta quantitat s'abonarà a mesura que es presentin les certificacions d'obra. El Govern té una partida disponible de 8,2 milions d'euros del pressupost de 2015. La societat Palau de Congressos té 1,5 milions en comptes bancaris. La resta de doblers, fins a arribar als 13,5 milions, s'abonaran a compte dels pressuposts de 2016.

El Govern i l'Ajuntament de Palma reuniran els seus representants a la societat Palau de Congressos per fer comptes i determinar el total d'accions realitzades per cada una de les parts. En aquesta trobada, que es farà en breu, es determinarà també la quantitat amb què el Govern haurà de compensar l'Ajuntament de Palma per haver fet aportacions per sobre del 50% del cost total de l'obra (incloent-hi el cost del solar), quan s'havia acordat que l'aportació seria del 50% de cada administració.

L'Ajuntament insisteix que està al corrent de pagament amb Acciona i només resta pendent una darrera certificació d'obra que es troba en procés de tramitació administrativa. L'empresa entén que ja s'han esgotat els 60 dies de termini que té per cobrar, mentre que Cort i el Govern sostenen que no perquè la certificació va ser validada més tard. Tot i el missatge de les administracions a Acciona, insistint en el compromís de pagar per les actuacions fetes i garantint cobertura pressupostària, l'empresa no ha aturat les obres com havia advertit, però les ha alentides.

Des de les institucions interpreten que el problema no és el pagament de les obres fetes sinó la diferència entre la indemnització que demana l'empresa per l'aturada d'obres de dos anys que es va fer en temps del PP i la que està disposada a pagar l'administració. Mentre que Acciona demana 15 milions, els tècnics municipals defensen que només se n'han de pagar 4. Amb l'alentiment de les obres quan queda molt poc perquè s'acabin, l'empresa estaria posant pressió perquè es pagui la indemnització que demana i evitar així que el cas s'eternitzi als tribunals.

Però Cort no només no està disposat a fer-ho, sinó que respon amb una altra advertència, la d'aplicar una penalització –prevista per contracte– de 20.000 euros per dia de retard en la finalització de les obres. Les obres s'havien d'acabar a final de setembre i, malgrat que s'havia previst prorrogar-les fins a final d'any, la pròrroga no s'ha formalitzat i l'administració podria contestar amb una sanció de 20.000 euros per dia de retard.

El + vist

El + comentat