PALMA
Portada 12/05/2015

Cort atura la demolició de Can Bibiloni, però la façana ja n'ha estat afectada

Urbanisme suspèn cautelarment la llicència fins que no es resolguin els recursos d'ARCA i MÉS, que es queixen per la tardança

Lluís Planas
3 min
Elements de la façana, com la cornisa amb la data de 1928, ja han estat retirats. FOTOS: ISAAC BUJ

PalmaLa Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma ha suspès cautelarment la llicència de demolició de l'edifici de Can Bibiloni, al carrer Aragó, però la decisió arriba quan la promotora ja hi havia començat les obres des de la setmana passada i alguns elements de la façana, que són l'objecte de discussió sobre la seva protecció, ja n'han estat afectats, sense que es pugui conèixer encara si han estat destruïts o tan sols retirats. El tinent de batle Jesús Valls ha explicat aquest dimarts la decisió de suspendre l'efectivitat de la llicència per "prudència" fins que no es resolguin els recursos presentats per ARCA i MÉS, que reclamen la protecció de l'immoble. La suspensió té en principi un efecte màxim de dos mesos i no implica la seva nul·litat. Valls ha dit que vol evitar la "irrevocabilitat" de la demolició sense que s'hagin resolt els recursos esmentats.

Tant l'entitat conservacionista com el grup polític han celebrat la decisió de Cort, però han criticat la tardança de l'actuació municipal, fins i tot després de l'acord de suspensió pres per la Gerència d'Urbanisme. La reunió d'aquest òrgan ha acabat al voltant de les 11 hores i, segons han explicat tant Àngels Fermoselle (ARCA) com Antoni Verger (MÉS), passades les 14 hores continuaven les obres a Can Bibiloni. Després de les seves advertències als responsables de les obres, ha estat quan ha arribat un agent de la Policia Local per notificar la decisió municipal, han assegurat. Hores abans Valls havia afirmat que es notificaria de manera imminent a la promotora l'acord de suspensió de la llicència.

En qualsevol cas, la façana ja ha estat afectada per les obres, segons es podia observar des de l'exterior de l'immoble aquest mateix dimarts. Segons ha denunciat ARCA, alguns elements ja s'han "mutilat" de la part superior de la façana, com la cornisa amb la data de 1928 i elements decoratius, tipus hídries, que coronaven l'edifici. "Encara no sabem si aquests elements han estat destruïts o tan sols retirats", ha afegit Fermoselle. L'entitat presentà la setmana passada dos recursos administratius davant el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma, en els quals demanava l'aturada de la llicència que afectava la demolició de Can Bibiloni "i que s'emetin més informes, sobretot que puguin venir fora de Mallorca, sobre els valors històrics i artístics de l'edifici en qüestió".

De la mateixa manera havia actuat el grup municipal de MÉS. El portaveu de MÉS, Antoni Verger, ha valorat la situació assenyalant que "si el PP tingués voluntat política de protegir la façana de Can Bibiloni, l’Ajuntament ara hauria de recavar informes, dictàmens d'experts en arquitectura industrial, modernisme o en l’obra de Gaspar Bennàzar per tal de valorar la protecció de la façana d’aquest edifici singular de Palma”, ha afirmat Verger. "Amb la decisió d’avui hem guanyat temps", ha afegit Verger", "però la protecció de Can Bibiloni continua estant en mans de la feina i la voluntat de l’equip de govern municipal del PP".

Cort, segur que els recursos no prosperaran

No obstant això, el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, s'ha mostrat segur que els recursos d'ARCA i MÉS no prosperaran i ha recordat que la ponència tècnica de Patrimoni del Consell va denegar la protecció sol·licitada per ARCA justificant que aquest edifici no disposa dels valors patrimonials originals, de manera que no es pot aplicar cap tipus de catalogació. Una opinió que han compartit la Comissió del Centre Històric i Catàleg de l'Ajuntament de Palma, l'arqueòloga municipal, el Col·legi Oficial d'Arquitectes i la Universitat de les Illes Balears.

No obstant això, durant els darrers mesos, tant ARCA com els grups de l'oposició, PSOE i MÉS, han advertit que en les seves conclusions els tècnics del Consell havien assenyalat la necessitat de "valorar la idoneïtat de la inclusió al Catàleg municipal" de la façana. També que la Comissió del Centre Històric ha canviat ara el criteri que havia manifestat fins al mes d’octubre passat, a partir d'un informe dels tècnics municipals de 2011 que consideraven una errada material la desprotecció de la façana i van informar favorablement de la proposta d'iniciar els tràmits per a la seva protecció.

Les entitats i grups favorables a la conservació de la façana consideren que aquesta és un vestigi de l'obra de l’arquitecte Gaspar Bennàzar i també del passat industrial de l’Eixample de la ciutat durant el segle XX. Allò que queda són les façanes principal i lateral i l’habitatge superior. Les cotxeres varen ser esbucades fa uns anys i els solars ja han estat construïts. L'edifici original es va aixecar l’any 1928, com a seu d'Automóviles Bibiloni. Es tractava d’un edifici amb quatre façanes que va ser afectat per un bombardeig el 1937. L'Ajuntament concedí finalment, fa un mes, la llicència de demolició i de nova construcció, amb un pressupost de 4,6 milions d'euros per fer-hi ara un edifici de fins a 28 pisos amb quatre locals comercials i un aparcament soterrat.

stats