SERVEIS SOCIALS

Cort farà un 'mapa de la pobresa' per saber on i com actuar

La regidora Mercè Borràs assegura que hi ha “focus evidents” i d'altres de “soterrats”

L'àrea de Benestar i Drets Socials de l'Ajuntament de Palma elaborarà un estudi sobre la pobresa a la ciutat per determinar on s'ha d'incidir i què s'ha de prioritzar a l'hora de combatre-la. Serà una mena de foto fixa a partir de la qual Cort haurà d'actuar mitjançant un pla tàctic o estratègic.

Segons la regidora Mercè Borràs, existeixen “focus evidents” de pobres però també “pobresa soterrada”. A través d'aquest estudi, que encara no té data d'execució i que correrà a càrrec del mateix personal de la regidoria, es podrà detectar quin tipus de situacions cal abordar i on es produeixen. “És important que aquestes situacions no desbordin”, ha afegit Borràs.

Prestacions socials

Mentre es fa l'estudi esmentat i aporta llum sobre la realitat palmesana, el departament de Benestar intenta destinar més recursos a pal·liar les desigualtats socials existents. Amb aquest objectiu invertirà més de 4 milions d'euros a oferir prestacions socials bàsiques. Aquesta partida, que superarà amb més de 200.000 euros l'actual, inclourà medicaments i pròtesis, que fins ara no entraven en aquest tipus d'ajuts, a més d'aliments o factures domèstiques de llum i aigua quan els inquilins i propietaris no puguin assumir-les, per exemple.

Respecte del que ja s'ha fet, Borràs ha especificat que entre juny i setembre s'han atorgat 688 ajudes per a l'objectiu 'pobresa zero'. Aquests doblers han servit essencialment per ajudes a menjadors de menors. En total han estat 167.000 euros, uns 25.000 més que en el mateix període de l'any anterior.

En aquest període s'han facilitat 3.327 ajudes per a alimentació, que són 435 més que fa un any, i un total de 590.000 euros, xifra que suposa un increment de 140.000 euros respecte del 2014.

A habitatge, aigua i llum s'han destinat en aquests mesos 310.000 euros distribuïts en 1.183 ajudes.

La regidora també ha destacat que el seu departament ha assignat una treballadora social a l'Oficina Antidesnonaments per acompanyar les famílies amb l'objectiu d'"apropar els serveis socials als ciutadans”.

Centres de Dia

 
Mercè Borràs ha aprofitat la compareixença pública per anunciar que l'estiu que ve Cort ja haurà assumit la titularitat dels centres de dia –per a persones majors amb dependència– del Molinar, Son Sardina i Son Dureta, que actualment estan baix el paraigua del Govern. A més, continuarà gestionant el centre de l'Estel. Quan es faci càrrec dels quatre locals, el Consistori disposarà de 110 places.

A més, a final de novembre Cort preveu posar en marxa el centre Gregal de serveis socials, que servirà per descongestionar el centre de Llevant Nord, el radi d'acció del qual són les barriades de Son Gotleu, Son Fortesa i Can Capes i que actualment duplica i triplica les llistes d'espera habituals.

 

El + vist

El + comentat