NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA

Els webs de Cort recuperen el domini '.cat' i la denominació de 'palma'

El tripartit acorda els canvis de denominació en compliment del reglament de normalització lingüística i per recuperar el topònim tradicional

La junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat el canvi dels webs municipals de Cort per tal que el domini de primer nivell sigui el '.cat' i perquè la denominació 'palmademallorca' se substitueixi per la de 'palma'. Actualment, segons va establir l'anterior govern del PP, el criteri de redireccionament d'adreces fa que sigui prioritari el domini palmademallorca.es. L'acord pres aquest dimecres pel govern tripartit format pel PSIB, MÉS i Som modifica aquest criteri per donar prioritat als dominis 'palma' i '.cat', uns canvis dels quals s'encarregarà l'Institut Municipal d'Innovació (IMI).

La proposta feta per la regidoria de Cultura, Patrimoni, Memòria Història i Normalització Lingüística, que dirigeix Miquel Perelló (MÉS), es fonamenta en un informe de l'àrea que assenyala que, segons el reglament municipal en aquesta matèria, les eines i tècniques informàtiques de l'Ajuntament també hauran de mantenir la condició perquè el català sigui la llengua usual de l'administració municipal. De la mateixa manera es considera "recomanable" adoptar el domini '.cat', perquè "indica i difon" aquest ús prioritari del català.

L'acord pres en la junta de govern de Cort ha considerat adient aprofitar aquest canvi en la denominació del web municipal per "recuperar-hi la forma tradicional Palma". Sobre això darrer, l'Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per anul·lar la decisió que el PP va prendre durant la legislatura passada per rebatejar la ciutat amb el topònim 'Palma de Mallorca'. Així, se sol·licitarà formalment al Parlament la modificació de la Llei de capitalitat, de la mateixa manera que va fer el PP, per recuperar el nom de Palma.

Sobre l'aplicació del reglament de normalització lingüística, una de les primeres mesures del batle José Hila (PSIB) va ser  dictar una instrucció per derogar la dictada el 2011 pel batle Mateu Isern i poder recuperar així el català com a la llengua vehicular de l'administració municipal. Pel que fa ara als webs municipals, l'acord de la junta de govern també insta l'IMI a fer servir la denominació de 'palma' i el domini '.cat' als enllaços interns de l'Ajuntament, i difondre els canvis entre els treballadors municipals i els ciutadans.

Així mateix, tots els programes informàtics i navegadors que es facin servir en la gestió municipal s'hauran d'instal·lar en la versió en català, de manera que s'hauran d'actualitzar els antics, i l'IMI haurà d'elaborar en aquesta llengua els programes que li encarregui l'Ajuntament, a més dels manuals i les indicacions destinats als usuaris dels ordinadors municipals.

 

 

El + vist

El + comentat