Denuncien Isern per mantenir símbols franquistes a Palma

Un misser ha interposat una demanda contra ell i 37 batles espanyols més per un presumpte delicte de desobediència en l'aplicació de la Llei de memòria històrica

Un misser ha presentat sengles denúncies contra 38 batles espanyols, entre els quals es troba el de Palma, Mateu Isern, per no retirar la simbologia franquista de les seves ciutats, perquè considera que incompleixen la Llei de memòria històrica i podrien ser responsables d'un possible delicte de desobediència.

El llistat de les ciutats i els símbols denunciats es pot consultar aquí. En el cas de Palma, es denuncien, entre d'altres, que al Palau Reial de l'Almudaina de Palma, seu de la Comandància General, hi ha un vitrall amb un escut franquista, mentre que succeeix el mateix en una façana del quarter Son Simonet, a la carretera de Valldemossa.

Durant la presentació d'una de les denúncies a Madrid, que ha fet coincidir amb el 142è aniversari de la proclamació de la 1a República, el lletrat Eduardo Ranz ha afirmat que els regidors denunciats han de "respectar i donar suport" a la víctimes de la dictadura i ha afegit que amb la retirada d'aquests símbols cerca "que les víctimes deixin de sentir-se humiliades en passejar per les ciutats".

Entre els batles denunciats als jutjats de les seves respectives ciutats, que pertanyen a diferents partits polítics, hi figuren, a més dels de Palma, els de Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Bilbao, Alacant, Oviedo, Lugo i Còrdova.

Segons el misser, la Llei de memòria històrica insta les administracions públiques a prendre "mesures oportunes" per retirar els objectes o mencions "commemoratives" i "d'exaltació personal o col·lectiva de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura".