ACCIDENT LABORAL

Dos morts en les obres del primer hotel cinc estrelles de la Platja de Palma

Els treballadors, de 31 i 56 anys, han estat esclafats per l'esfondrament de l'estructura d'una de les plantes en construcció

Dos treballadors, de 31 i 56 anys, han mort aquest dilluns al matí en les obres de construcció del primer hotel de cinc estrelles de la Platja de Palma. Les dues víctimes han estat esclafades per l'esfondrament de l'estructura d'una de les plantes en construcció de l'edifici, sota la qual treballaven, sense que encara se'n puguin determinar les causes. Dos treballadors més hi han quedat ferits lleus. L'esfondrament ha tingut lloc devers les onze del matí, a la cantonada entre el carrer Trobadors i l'avinguda d'Amèrica, molt a prop de La Porciúncula, i fins al lloc del succés s'han dirigit diverses dotacions de la Policia Local i els bombers, que han hagut de treure els cossos de les víctimes d'entre els enderrocs amb l'ajuda d'una grua.

L'hotel en construcció on s'ha produït l'accident mortal està promogut per Inversiones Llaüt, de l'empresari hoteler Guillem Alomar, amb un projecte d'establiment de cinc estrelles i 135 habitacions, el primer d'aquest tipus en el nucli de la Platja de Palma. En el projecte inicial es preveia també l'obertura d'un casino, una oferta que es va haver de descartar després que el Govern no li concedís la llicència. Per part de l'Ajuntament va rebre aquest any la llicència d'obres i es va acollir a les exempcions del Pla de Reconversió Integral (PRI) i la Llei de turisme per permetre una major ocupació i edificabilitat en aquest nucli. El contractista principal de l'obra és la constructora Ferrovial. La llicència ha estat tramitada correctament, segons han informat des de Cort, encara que els tècnics de l'àrea d'Urbanisme han començat a examinar amb detall tot l'expedient.     

La Policia Nacional s'ha desplaçat al lloc dels fets per fer-se càrrec de la investigació. També han acudit a la zona del sinistre el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, i el director general d'Emergències i Interior, Pedro Perelló. Així mateix s'hi han personat el cap de seguretat de Salut Laboral i dos tècnics per treballar coordinadament amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Negueruela ha expressat el seu condol en nom del Govern i ha dit que la construcció es tracta d'una "obra molt gran" en la qual hi eren presents diferents empreses, de manera que no se sap si treballaven de manera permanent allà. "Cal fer la relació d'empreses i subcontractes", ha declarat.

Per part de l'Ajuntament de Palma han comparegut més tard el batle, José Hila; el tinent de batle d'Urbanisme, Antoni Noguera, i el regidor de districte, Llorenç Carrió. Per altra banda, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ha expressat el seu condol als familiars dels dos treballadors de la construcció morts.

Els sindicats exigeixen que s'aclareixin els fets

Després d'expressar igualment el seu condol, els sindicats han exigit que s'aclareixin els fets. Des de CCOO han reclamat "de manera contundent" a l'administració l'obertura d'una investigació "que aclareixi el que ha ocorregut". A més, han advertit que demanaran responsabilitats a aquells que "per acció o omissió no hagin posat a l'abast dels treballadors les mesures de seguretat que impedeixin aquest tipus de successos". Encara es desconeixen les causes de l'esfondrament, però CCOO apunta a una manca de seguretat, i per aquesta raó insta la Direcció General de Treball i Salut Laboral que "intensifiqui la lluita en matèria de prevenció d'accidents laborals". Pel que fa a UGT, des d'aquest sindicat han afegit que estaran pendents de la investigació d'aquest cas "per actuar-hi en conseqüència", i han recordat que amb l'accident laboral d'avui han mort quatre treballadors a Balears de gener ençà en aquest tipus de sinistres.

 

 

 

El + vist

El + comentat