PALMA

Emaya i l'EMT disposen de 24 milions menys que fa quatre anys

Els pressuposts de Cort per al 2015 rebaixen els comptes de totes les empreses públiques municipals

Les dues majors empreses municipals de Palma, Emaya i l'EMT, disposaran l'any que ve d'uns 24 milions d'euros manco que fa quatre anys. Durant el mandat de Mateu Isern ha estat l'empresa municipal d'aigües, neteja i recollida de fems la que ha suportat una major reducció pressupostària, passant de 138 milions d'euros a 115,7 per a l'any que ve, mentre que l'empresa d'autobusos municipals haurà tingut una minva d'uns dos milions, situant-se en els 51 milions pressupostats per al 2015.

Per a aquest any que ve, l'Ajuntament de Palma rebaixa el pressupost de totes les empreses públiques municipals. Els comptes consolidats de Cort per al 2015, que sumen totes les empreses i organismes autònoms als generals del Consistori, arribaran així als 527,2 milions d'euros, 10,7 menys que enguany. La reducció se situa en el 2%, superior a la del 0,72% dels pressuposts de l'Ajuntament presentats divendres passat.

Aquests comptes consolidats han estat presentats pel tinent de batle d'Economia i Hisenda, Julio Martínez, que ha explicat que la rebaixa generalitzada és deguda a diferents motius que, "en cap cas", no responen a una reducció de serveis. El pressupost d'Emaya per a l'any que ve serà de 5,4 milions d'euros manco que enguany i, segons Martínez, això és perquè només s'han aprovisionat inversions per a sis mesos. En total, el capítol d'inversions per a les empreses públiques i organismes autònoms cau un 26,1%.

Els serveis, ressentits

La forta reducció pressupostària a Emaya durant els darrers quatre anys s'explica principalment per les retallades de personal en el servei de neteja i recollida de fems. Això ha permès que l'aportació de l'Ajuntament a l'empresa, allò que no es finança amb els canons de l'aigua i el clavegueram, s'hagi pogut reduir en 5,5 milions d'euros respecte de fa quatre anys. No obstant això, el servei se n'ha vist ressentit i les reiterades queixes per la brutor han fet que finalment Emaya hagi hagut d'emprendre un pla de reforç a les barriades. La situació també ha duit a un conflicte entre la direcció de l'empresa i els treballadors, amb repetides amenaces de vaga, que encara no s'ha resolt.

També hi ha conflicte entre la direcció de l'EMT i els seus treballadors. L'empresa ha anunciat aquest dimarts que el comitè d'empresa ha rebutjat l'arbitratge del TAMIB per a la negociació del conveni col·lectiu després de nou mesos i 30 reunions sense èxit. En el cas de l'empresa municipal d'autobusos, ara tanca amb superàvit els exercicis i l'Ajuntament s'estalvia els sis milions extraordinaris que va hi haver d'aportar fa quatre anys per pal·liar el dèficit. Per aconseguir això, però, l'actual EMT va encarir el preu del bitllet i va eliminar freqüències i la gratuïtat fins als 16 anys. Des de l'any 2011 els autobusos municipals de Palma han perdut gairebé 5 milions de passatgers anuals, fins a situar-se en els 38,9 prevists per a enguany.

Pel que fa als pressuposts de les altres empreses públiques presentats aquest dimarts també hi ha reduccions importants. És el cas de l'empresa que gestiona els aparcaments (SMAP), on hi ha una rebaixa del 16,3% que el responsable d'Hisenda, Julio Martínez, atribueix a una menor quantitat destinada a amortitzacions, mentre que la de la Funerària Municipal (EFM) minva un 4,2% pel repartiment de beneficis, segons ha dit.

En el cas dels organismes autònoms, la variació més important es produeix en els pressuposts de l'Institut Municipal d'Esports (IME), amb un 14,4% manco perquè ja no s'han de destinar recursos extraordinaris per a l'obertura del palau d'esports de Son Moix, i en l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), amb un 12,4% menys perquè hi ha partides que ara s'assumiran a través dels comptes de l'Ajuntament. El pressupost del Patronat de l'Habitatge augmenta un 7% i el de les escoles municipals, un 4,7%.

Les despeses en personal d'aquestes empreses i organismes municipals arribaran l'any que ve als 141,9 milions d'euros, amb un increment del 2% que respon a la decisió de l'equip de govern de Mateu Isern d'afrontar durant el 2015 el pagament de totes les hores extraordinàries ajornades fins ara i del 25% de la paga extra suspesa el 2012, com estan fent la resta d'administracions.

Crítiques per Son Banya i l'IMI

La presentació dels comptes consolidats ha provocat les primeres crítiques per part dels grups de l'oposició. Des del PSOE s'han centrat en el fet que, en contra del que havia anunciat, Cort no demolirà cap barraca de Son Banya ni reallotjarà cap família del poblat durant aquesta legislatura, segons asseguren que ha confirmat la regidora Aina Ferriol en el Patronat Municipal de Reallotjament i Reinserció Social, encarregat de Son Banya. "És vergonyós que, després de l'esforç que es va fer durant la passada legislatura per desmantellar el poblat, avui no hi hagi cap tipus de voluntat política per continuar la feina. Si el govern d'Isern hagués fet els deures, Son Banya avui no existiria", ha dit la regidora socialista Virginia Abraham.

Per altra banda, des de MÉS s'ha assenyalat que l'equip de govern del PP està "buidant de contingut" l'Institut Municipal d'Innovació (IMI) perquè la reducció del pressupost ve motivada perquè alguns dels serveis, partides i contractes s'estan derivant a la gestió per part d'Hisenda. "És hipòcrita afirmar que el PP vol una 'SmartCity', però mentrestant buida de contingut l'institut públic encarregat de poder dur a terme molts dels objectius que se'n deriven", afirma sobre això la regidora Neus Truyol.