PALMA
Balears 28/07/2015

El Govern Bauzá denegà a Palma Springs la llicència com a gran centre comercial

L'Audiència Nacional admet ara a tràmit el recurs presentat per la promotora Unibail Rodamco davant la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència

Ll. Planas / J. Perelló
3 min
El macrocentre comercial no aconseguí l'autorització autonòmica malgrat la benedicció dels responsables polítics. ISAAC BUJ

PalmaEl Govern de José Ramón Bauzá denegà al projecte de Palma Springs la llicència autonòmica com a gran establiment comercial perquè incomplia la Llei de comerç. Es tracta del tràmit pel qual el projecte, previst a la zona humida de les Fontanelles, no ha acabat de tenir mai tampoc el corresponent permís d'instal·lació –llicència d'activitats municipal– per part de l'Ajuntament de Palma, malgrat que la promotora executa des de fa mesos les obres d'urbanització del solar en uns terrenys de 93.181 metres quadrats. Tot i la benedicció política del projecte de macrocentre comercial per part de les anteriors administracions del PP, va ser la mateixa Direcció General de Comerç de la Conselleria d'Economia i Competitivitat que presidia Joaquín García la que denegà el 24 de novembre passat la llicència com a gran establiment comercial que tres mesos abans havia sol·licitat la promotora Unibail Rodamco. La Llei de comerç impedeix la instal·lació de grans superfícies en terrenys que no siguin urbans i disposin de la dotació de serveis d'aigua, electricitat i clavegueram. Aquestes obres d'urbanització per part de la promotora de Palma Springs encara no han acabat. Unibail Rodamco arribà a interposar un recurs de reposició contra la denegació de la llicència i el Govern Bauzá s'hi manifestà per segona vegada en contra, el 23 de desembre de l'any passat, denegant el recurs de reposició i confirmant la denegació.

La qüestió ha arribat ara a l'Audiència Nacional després que la promotora, una potent multinacional francesa d'inversió en centres comercials, posàs el cas en mans de la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència (CNMC). Aquest organisme ha decidit interposar un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional, que l'ha admès a tràmit, perquè considera que la resolució de l'anterior Conselleria d'Economia i Competitivitat per denegar la llicència autonòmica "pot ser contrària als principis de necessitat, proporcionalitat i no discriminació de la Llei de garantia de la unitat de mercat". Es tracta d'una regulació aprovada pel govern central del PP per alliberar la inversió de traves administratives. Ni els anteriors responsables del Govern ni de l'Ajuntament de Palma informaren mai de la denegació de llicència autonòmica que deixava enlaire el projecte a les Fontanelles, perquè impossibilitava que Palma Springs obtingués el permís d'instal·lació municipal i la llicència d'obres definitiva, com ha succeït fins ara. La CNMC considera "desproporcionada" la resolució que va prendre l'Executiu autonòmic perquè "la comunitat autònoma podria haver atorgat una autorització comercial a l'empresa interessada condicionada al fet que els terrenys on s'instal·làs reunissin la condició de solar".

Aquesta qüestió esdevé la clau de l'embolic administratiu en el qual es troba immers el projecte, i pel qual experts en drets administratiu i urbanístic sostenen que les noves administracions podrien aturar la destrossa de les Fontanelles sense haver-se d'assumir cap tipus d'indemnització. La llicència d'obres amb la qual la promotora Unibail-Rodamco ha pogut començar els treballs d'urbanització es podria considerar nul·la de ple dret. Aquesta llicència va ser concedida el 29 de juliol de l'any passat per part de l'equip del govern del PP presidit per Mateu Isern a partir d'un projecte antic, diferent del que es vol executar realment i amb un pressupost de tan sols 59,5 milions d’euros, malgrat que la inversió anunciada per a Palma Springs és d'uns 225 milions. La promotora, d'acord amb l’anterior equip del govern del PP, va voler avançar els terminis del projecte acollint-se a la nova Llei del sòl. Constituí un aval de 12 milions d’euros davant Cort per poder simultanejar les obres d'urbanització i les d'edificació, però mesos després topà amb els serveis jurídics del Govern, que advertiren que la Llei de comerç impedia atorgar la llicència com a gran establiment comercial perquè el solar on es volia construir encara no té la classificació d'urbà.

En tot cas, Cort concedí la llicència municipal per a un projecte que consistia en un "aparcament subterrani i de superfície, una urbanització interior i locals sense ús determinat", que no es corresponia amb el vertader de Palma Springs. Precisament per aquest motiu assenyalat la llicència ja ha estat denunciada davant la justícia per presumpte frau de llei. El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma admeté a tràmit un recurs en aquest sentit que en demanava l'anul·lació. Els nous responsables polítics de l'Ajuntament de Palma, amb el tinent de batle d'Urbanisme Antoni Noguera (MÉS) al capdavant, ha anunciat la seva intenció d'explorar les possibilitats d'aturar el projecte d'acord amb el nou Govern, per la qual cosa han començat la revisió de tot l'expedient administratiu. El projecte antic a partir del qual els anteriors responsables concediren la llicència a Unibail Rodamco és l'anomenat Aqua Màgica i impulsat pel promotor hoteler Guillem Alomar, que l'obtingué de Cort l'any 2007, quan l’equip de govern del PP d'aquell moment, llavors presidit per Catalina Cirer, es trobava com ara en funcions.

stats