PALMA
Portada 01/06/2015

Hila, Noguera i Comas volen tancar qui serà el nou batle abans de divendres

PSIB, MÉS i Som acorden ja 10 mesures urgents per a Palma i sotmetran a les seves bases, dilluns que ve i a la mateixa hora, l'acord definitiu assolit

Lluís Planas
3 min
Hila, Noguera i Comas, al primer acte conjunt que celebraren dijous davant Can Bibiloni. ENRIQUE CALVO

PalmaAquest divendres s'ha de conèixer ja qui serà el nou batle de Palma. Aquesta és la intenció compartida per José Hila (PSIB-PSOE), Antoni Noguera (MÉS) i Miquel Comas (Som), sempre a l'espera que les seves bases ratifiquin després l'acord definitiu assolit per al canvi de govern a l'Ajuntament de Palma. També hi ha data fixada per a això i el calendari acordat preveu que sigui dilluns que ve quan les tres formacions, a la mateixa hora per no condicionar les respectives decisions, duguin a terme aquesta votació. Els socialistes obriran la decisió als seus 800 militants, mentre que MÉS i Som reuniran les seves assemblees de Palma. L'acord que se sotmetrà a aquestes votacions, a més de qui ocuparà la batlia, les diferents regidories i el nou organigrama municipal, també inclourà un codi ètic per al seu funcionament i un primer avanç programàtic.

La data de la constitució del nou consistori, el proper dia 13 de juny, redueix els temps de negociació a Palma, i el compromís de les tres formacions de sotmetre l'acord a les seves bases, encara més. Fins ara no han volgut que el repartiment de càrrecs i el nou organigrama transcendeixin com un element prioritari de la seva negociació. Però tant el socialista José Hila com l'ecosobiranista Antoni Noguera transmeten missatges sobre les seves aspiracions a la batlia. Miquel Comas, de Som Palma, tampoc no hi renuncia d'entrada i, a diferència del que fa Podem en l'àmbit autonòmic, no condiciona la seva entrada al govern municipal que no estigui presidit per Hila. Es tracta d'una opció que, en principi, dóna més marge.

El front comú entre MÉS i Podem que de certa manera s'ha visibilitzat en les negociacions pel Govern no s'ha donat a Cort. I tampoc les relacions preelectorals no han estat tan fluïdes entre els ecosobiranistes de Palma i la marca municipal de Podem. En tot cas, sobre la negociació de Palma també hi pesa el fet que sigui la primera gran institució on s'ha de definir l'acord de l'esquerra. Encara que els candidats negocien amb independència, les respectives direccions hi estan molt pendents perquè saben que el repartiment de l'Ajuntament de Palma pot acabar condicionant després el de la resta. En això s'ha d'esperar el posicionament del PSIB de Francina Armengol sobre el paper a Cort d'un PSOE de Palma que continua presidint Aina Calvo, com també que MÉS pugui prioritzar el seu accés a la presidència del Govern.

10 mesures urgents "per al canvi"

En qualsevol cas, l'acord de l'esquerra per a Palma ha fet més via des del principi i això també es pot convertir en una mesura de pressió cap a la negociació de les altres institucions. Divendres passat els candidats ja es reuniren per primera vegada a tres bandes, de manera informal, i dugueren a terme un acte conjunt davant Can Bibiloni per mostrar un compromís amb el patrimoni. Les negociacions es reprengueren diumenge i han continuat aquest dilluns, ja amb els respectius equips, de la mateixa manera que ho faran durant cada dia d'aquesta setmana, fins divendres. Aquests dimarts es voldria tancar l'avanç programàtic i dimecres començar a parlar del codi ètic i de l'organigrama, això darrer és el que pot representar més discrepàncies.

De la jornada de dilluns ha sortit ja un comunicat conjunt de les tres formacions amb un acord sobre 10 mesures urgents per al canvi amb les quals es comprometrà el nou govern municipal. L'acord evidencia que no hi ha diferències programàtiques insalvables per a Palma entre PSIB, MÉS i Som, encara que adverteixen que aquesta llista "no pretén ser exhaustiva, sinó una mostra del compromís de les tres forces polítiques amb la ciutadania".

stats