Som entrarà de ple en un govern d'Hila on MÉS tindrà Urbanisme i Emaya

Comas serà el primer tinent de batle, però finalment no el portaveu, un càrrec que ocuparà d'entrada Neus Truyol i cedirà després al PSIB

Som Palma s'integrarà amb els cinc regidors dins el nou govern de l'Ajuntament de Palma, presidit pel socialista José Hila, en el qual MÉS s'encarregarà de les àrees d'Urbanisme i Habitatge, i Medi Ambient i Emaya, entre d'altres. La decisió de la marca municipal de Podem d'incoporar-se de ple en un equip de govern tripartit de Cort, malgrat les crítiques internes rebudes, ha permès avançar en el tancament del nou organigrama municipal. Aquest dilluns es procedirà a la destitució dels càrrecs de l'anterior equip del PP i dimecres es constituirà la nova junta de govern. Hila tindrà sis tinents de batle, dos per a cadascun dels partits i en total dos menys que Mateu Isern, i la principal novetat respecte de l'acord inicial assolit és que Miquel Comas, de Som, no serà finalment el portaveu municipal durant els quatre anys. En lloc d'això, serà el primer tinent de batle, i Neus Truyol (MÉS), la portaveu, que ocuparà el càrrec durant dos anys i, quan la batlia passi a mans d'Antoni Noguera, el cedirà a un membre del PSIB.

PSIB i MÉS quedaren dissabte, després de l'acte d'investidura a Cort, a l'espera de la decisió de Som per poder tancar el repartiment d'àrees. Els cinc regidors de la candidatura de Podem s'integraran d'entrada en el nou govern, encara que la formació admet que ha de convocar una assemblea en què les seves bases ratifiquin l'acord. Davant les crítiques internes perquè finalment no s'hagi tingut en compte el mandat de l'assemblea de Som, que en la consulta feta rebutjà de manera majoritària formar part d'un govern on la batlia fos socialista, l'equip de Comas ha apostat finalment per entrar de ple en la gestió de Cort per fer valer el seu pes entre socialistes i ecosobiranistes, i assumir àrees de gestió amb tots els seus representants. El que s'ha decidit ara és que Comas no sigui el portaveu de l'equip de govern i evitar així assumir el desgast de la comunicació del tripartit.

PSIB: Hisenda, Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Turisme

Amb el desencallament de la negociació per a l'organigrama, el PSIB, a més de la batlia amb José Hila durant els dos primers anys, s'encarregarà de les àrees d'Hisenda, Seguretat Ciutadana i Policia Local, Mobilitat i EMT, i Turisme. Les dues primeres àrees, les d'Hisenda i Policia Local, preocupaven especialment els socialistes perquè depenen directament de la batlia i no volien que amb el canvi previst al 2017 se'n pogués veure massa afectada la gestió. El nou batle ja avançà després de la seva investidura que té previst llevar del càrrec l'actual cap del cos, Joan Mut, imputat i que acaba el seu mandat el proper mes de setembre. Pel que fa a Mobilitat, el PSIB també volia aquest departament i Hila ja va ser el responsable polític de l'EMT durant el mandat d'Aina Calvo.

En el cas de MÉS, Antoni Noguera assumirà ara com a tinent de batle les àrees d'Urbanisme i Habitatge. Haurà d'afrontar la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i l'acord programàtic consensuat també dóna un important pes social a aquesta àrea, amb el compromís de facilitar l'accés de l'habitatge amb la creació d'un parc de lloguer social i aplicar mesures per evitar els desnonaments. Els ecosobiranistes també s'encarregaran dels departaments de Benestar Social i Cultura, i Neus Truyol assumirà Medi Ambient i la gestió de l'empresa municipal Emaya. La número dos de MÉS a Cort també serà la portaveu de l'equip de govern durant els dos primers anys fins que cedeixi el lloc a un membre del PSIB, a la inversa del que succeirà amb la batlia.

Els cinc regidors de Som amb Comas al capdavant també tindran d'entrada les seves àrees de gestió: Funció Pública i Govern Interior, que assumirà Aurora Jhardi, també com a tinent de batle; Participació Ciutadana, que durà el mateix Comas; Igualtat, Joventut, Família, Immigració i Drets Cívics, per a Aligi Molina; Sanitat, Consum i Coordinació Territorial, de la qual s'encarregarà Antònia Martín; i Infraestructures, que tindrà Rodrigo Romero. El nou organigrama mantindrà els tres regidors de districte que hi havia en el govern municipal d'Isern, que es repartiran entre les tres formacions.