PALAU DE CONGRESSOS
Portada 18/03/2015

L'oposició veu "una estafa" i "indecent" l'oferta de Barceló, i el PP creu que "es fa demagògia"

Gijón sosté que el palau de congressos "serà l'única infraestructura que donarà beneficis des del primer dia" i ja ven que hi ha un primer possible esdeveniment amb 15.000 persones

Lluís Planas
4 min
Les obres del palau de congressos han d'acabar-se a finals del proper estiu. ISAAC BUJ

PalmaL'oferta presentada pel Grup Barceló al concurs per a la gestió del palau de congressos de Palma i el seu hotel annex és considerada "una estafa" i "indecent" pels partits de l'oposició a Cort. L'equip del govern del PP, a l'altre costat, sosté que amb aquesta qüestió "es fa demagògia" i que en qualsevol cas és "un èxit" que aquest grup, juntament amb l'oferta presentada per Melià, opti ara a l'explotació d'una infraestructura que "serà l'única que donarà beneficis des del primer dia". Des del PSOE i MÉS apunten que el Grup Barceló vol quedar-se ara amb l'explotació d'una infraestructura que va abandonar de manera unilateral, quan ja es trobava en obres, estalviant-se una aportació de 80 milions d'euros i obligant el Govern i l'Ajuntament a costejar-la amb doblers públics.

Tant Aina Calvo (PSOE) com Antoni Verger (MÉS) adverteixen que l'oferta presentada ara per Barceló no mereix confiança després que aquest grup hoteler abandonàs el projecte, l'any 2010, després d'exigir 30 milions a les administracions per no fer-ho. L'exbatlessa i portaveu socialista, que durant el seu mandat hagué de negociar amb Barceló i finalment acordà que les obres continuassin amb pressupost públic, ha valorat com una "bona notícia" que hi hagi empreses interessades "després de diversos concursos fallits, però ha afegit que "no deixa de cridar l’atenció que la mateixa empresa que fa uns anys va abandonar el projecte perquè no el trobava atractiu, ara, després que els ciutadans hagin pagat amb doblers públics la infraestructura, trobi interessant tornar a optar al projecte".

"Pot ser absolutament legal, però també pot ser indecent", ha sentenciat Calvo, que ha dit que li "costa creure en la bona voluntat de qui ja va abandonar el projecte", i per això reclama "la màxima transparència" i exigeix "màximes garanties" en les valoracions de les ofertes de Barceló i Melià que farà ara la mesa de contractació –aquest dijous s'obriran els sobres amb la documentació administrativa, per després fer-ho amb les propostes tècniques i, finalment, amb les econòmiques–. Per això ha dit que "confia en el bon quefer dels funcionaris que han de vetllar per la salvaguarda de l’interès públic".

Per la seva banda, el portaveu ecosobiranista, Antoni Verger, considera "escandalós" i "una estafa" que el Grup Barceló "ara vulgui entrar en el palau de congressos quan ja està acabat i a zero euros" després d'haver abandonat el projecte "a mitges i quan havia signat un contracte per fer una aportació de 80 milions en la construcció". Verger qüestiona per això quines garanties hi ha perquè aquestes empreses no abandonin novament el projectes després d'haver-ne aconseguit l'adjudicació, "quan després de les eleccions es trobin en una nova situació amb un nou consistori". Ha recordat així l'escenari semblant que es produí l'any 2007, quan les empreses que havien pactat amb Matas la construcció del palau de congressos, com Barceló, abandonaren el projectes després del canvi de govern.

El portaveu de MÉS per això també ha criticat el PSOE, per la decisió presa sota el mandat de Calvo "amb el suport del PP, que suposà permetre que Barceló sortís del projecte, perdonant-li l'aval de cinc milions d'euros i deixant que les administracions públiques haguessin d'assumir-ne tot el cost". Verger ha acabat considerant que el fet que només s'hi hagin presentat dos grups hotelers mallorquins, amb interessos locals, demostra que "els grans grups internacionals especialitzats en palaus de congressos no l'han volgut ni regalat" i que aquesta infraestructura presenta "un problema de viabilitat profund i estructural".

Gijón: "Les administracions només han avançat els doblers"

El tinent de batle i president de la societat pública del palau de congressos, Álvaro Gijón (PP), ha contestat a l'oposició considerant que "es fa demagògia" sobre aquesta infraestructura. Ha dit que no és cert que s'hagi finançat íntegrament amb doblers públics, perquè "les administracions només han avançat els doblers", i que el palau de congressos "és l'única infraestructura pública que donarà beneficis des del primer dia, per via directa o indirecta". Ha calculat que l'adjudicatari pagarà un cànon anual mínim de 2 milions d'euros durant els 40 anys de la concessió, "i així es recuperarà la inversió", ha dit. Per contra, Gijón no ha pogut calcular quant ni fins quan acabaran pagant les administracions els crèdits que han hagut de sol·licitar per construir el palau de congressos. Tampoc quina part ha correspost al Govern i quina a l'Ajuntament, qüestió que ha dit que s'aclarirà quan acabin definitivament les obres.

El tinent de batle sí que ha calculat també que el palau de congressos pot arribar a generar un volum de negoci a la ciutat d'uns 25 milions d'euros anuals. La xifra surt dels 65.000 congressistes que s'exigeixen a l'adjudicatari. Amb una estada mitjana calculada entre dos i tres dies i una despesa d'entre 120 i 140 euros, resulta la xifra de negoci calculada, que Gijón ha considerat mínima, perquè la ciutat i la infraestructura "tenen encara més potencial".

Al marge d'això, el president de la societat pública ha revelat que han estat negociant amb una "important empresa internacional d'automoció" per tal d'organitzar ja un primer congrés, amb el lloguer de la infraestructura completa, durant tot el primer trimestre de 2016, amb una afluència prevista de fins a 15.000 persones durant els tres mesos. Gijón ha dit que no s'havia informat abans d'això per "no interferir en el concurs", encara que ha admès que seria en tot cas l'adjudicari de l'explotació qui hauria de "tancar definitivament l'acord". En qualsevol cas, s'ha compromès que el palau pugui estar operatiu al gener de 2016.

stats