PALMA
Balears 04/02/2015

El Mallorca accepta negociar la permuta dels terrenys del Lluís Sitjar pels de Son Moix

L'acord permetria incorporar a la Falca Verda el solar de l'antic estadi, que quedarà totalment demolit a l'abril, mentre que el club podria treure un 45% d'ús comercial al de l'actual

Lluís Planas
3 min
Les excavadores ja han demolit gairebé tota la tribuna de sol de l'antic estadi. ISAAC BUJ

PalmaEl nou accionista majoritari del Mallorca, Utz Claassen, accepta negociar amb l'Ajuntament de Palma la permuta dels terrenys de l'estadi Lluís Sitjar pels de Son Moix. Es tracta d'una proposta consensuada per tots els grups municipals amb representació a Cort i l'actitud del propietari alemany suposa un canvi respecte de la mantinguda pels anteriors responsables del club, amb Llorenç Serra Ferrer i Biel Cerdà al capdavant, que fins i tot havien bloquejat la demolició del Lluís Sitjar malgrat la seva situació de ruïna. Aquestes obres les està executant en aquests moments l'Ajuntament de manera subsidiària i l'antic estadi pot quedar totalment demolit el proper mes d'abril.

El tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, ja ha mantingut un primer contacte amb Michael Blum, conseller del club i l'home de confiança de Claassen, i aquest ha mostrat la predisposició de la nova propietat a negociar un acord en aquest sentit. La permuta dels terrenys del Lluís Sitjar, uns 27.000 metres quadrats ara mateix classificats com a equipament esportiu privat, permetria que passassin a ser de titularitat pública municipal. Així, es podria complir allò previst en l'avanç del nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) perquè la major part del solar s'incorpori a la Falca Verda, com a espai lliure públic, i la part restant es reservi a equipaments socioculturals per a la barriada del Fortí.

Ús comercial a Son Moix

Per altra banda, amb la permuta, el Mallorca passaria a ser el propietari dels terrenys on s'ubica l'estadi municipal de Son Moix, del qual té cedit l'ús des del 1999 i durant 50 anys a canvi del seu manteniment. La titularitat sobre aquests terrenys, però, també permetria al club treure un ús comercial al 45% del total del solar, segons la normativa vigent. Poder treure aquest rendiment econòmic a l'estadi de Son Moix, ara Iberostar Estadi, ha estat una aspiració dels darrers propietaris del Mallorca, a excepció de Serra Ferrer i Cerdà, que s'entestaren que Cort acceptàs el projecte per construir un nou Lluís Sitjar, la qual cosa va ser rebutjada tant per l'actual Consistori com per l'anterior. Implicava una requalificació urbanística per permetre la construcció d'un centre comercial a costa de la Falca Verda.

L'oferta de la permuta entre els terrenys del Lluís Sitjar i els de Son Moix està consensuada per tots els grups municipals, que valoren que no implica haver de fer cap requalificació urbanística, a la vegada que guanyar els terrenys del Lluís Sitjar per ampliar la Falca Verda i per construir equipaments a la barriada del Fortí. A més d'això, l'associació de copropietaris de l'antic estadi, que presideix Joan Aguiló, 427 posseïdors dels 666 títols de propietat (67,5%), ja s'han mostrat públicament favorables a l'acord i han instat el Mallorca a sumar-s'hi. Aquests propietaris mantindrien a Son Moix el mateix dret que tenien al Lluís Sitjar: l'entrada gratuïta. El Mallorca, per part seva, n'és el propietari del 32,5% i, a la vegada, l'administrador.

6.000 metres cúbics d'enderrocs

El procés de les obres de demolició de l'antic estadi i l'estat de les negociacions sobre la titularitat dels terrenys ha estat tractada avui en la comissió de seguiment no permanent sobre el Lluís Sitjar. Després de la reunió, Jesús Valls ha informat que tots els representants dels grups polítics han ratificat l'acord perquè els terrenys passin a ser de titularitat municipal, tal com està previst en l'avanç del nou PGOU.

El responsable d'Urbanisme també ha explicat que les obres de demolició estan complint "el ritme, el termini i el preu establerts", de manera que aquestes podrien estar acabades el proper mes d'abril. El projecte té un cost d'1,2 milions d'euros i se n'encarrega l'empresa Contratas Bartolomé Ramón. L'Ajuntament ha ordenat les obres subsidiàriament, per la situació de ruïna de l'estadi, de manera que són els copropietaris, inclòs el Mallorca, els que hauran d'assumir la factura en funció dels seus títols. Això podria passar ara a formar part de la negociació per a la permuta dels terrenys.

Les tasques començaren el 26 de novembre passat i, després de sanejar-se tot l'interior, eliminant prèviament tots els elements que no fossin propis de l'estructura de formigó i ferro, fa dues setmanes les excavadores començaren a enderrocar les graderies del vell estadi. Valls ha explicat que es preveu que es generin uns 6.000 metres cúbics d'enderrocs, "que no seran suficients per omplir el desnivell que quedarà entre la plaça de Barcelona i la Falca Verda". Es calcula que per a això seran necessaris fins a 30.000 metres cúbics, perquè aquesta actuació no està inclosa en les obres subsidiàries que s'executen ara.

A petició de l'associació dels Alfonsins, fundadors i exjugadors del club, es conservarà l'escut de l'antiga entrada al camp i es marcaran topogràficament les cantonades del terreny de joc perquè en pugui ser recordada la ubicació.

stats