PALMA
Portada 28/07/2015

La nova Oficina Antidesnonaments atén 12 casos en dos dies

El tripartit de Cort presenta el servei obert en un mes com una mostra del seu compromís social i garanteix que hi haurà prou recursos per a ajudes

Lluís Planas
3 min
Els membres de l'equip de govern municipal, davant l'oficina, acompanyats dels treballadors municipals. AJ. DE PALMA

PalmaLa nova Oficina Antidesnonaments de Palma ha atès en els dos primers dies d'obertura fins a 12 casos de famílies que es troben en perill de perdre l'habitatge. De moment, cap dels casos atesos es troba en un situació on el llançament per ordre judicial sigui imminent –els primers es podrien produir entre els mesos de setembre i octubre, per la qual cosa la coordinadora del nou servei municipal, Marga Cladera, ha explicat que encara hi ha marge per treballar a fi d'evitar els desnonaments o, en darrer extrem, oferir alternatives d'habitatge a les famílies afectades. L'oficina ha obert des d'aquest dilluns al carrer Ferreria número 9, just davant del centre Flassaders, i disposarà de dos funcionaris tècnics en administració general, dos treballadors socials i un auxiliar administratiu per atendre els usuaris. L'horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, i també els dimarts i dijous de 17 a 19 hores a partir de la setmana que ve. A través de l'oficina, a més, es tramitaran i facilitaran ajudes socials per a l'habitatge al marge de la tasca que realitzarà per prevenir i oferir alternatives als ciutadans que es trobin en perill de ser desnonats.

El govern tripartit de Cort ha presentat l'Oficina Antidesnonaments, que s'ha obert en poc més d'un mes després de la constitució del nou equip municipal, com una mostra del seu compromís social i el compliment d'uns dels primers acords de governabilitat acordats. En un acte que ha tingut lloc aquest dimarts al qual han assistit la majoria dels seus regidors, el batle José Hila (PSIB) ha valorat el "temps rècord" en el qual s'ha posat en funcionament el servei i ha dit que "encara que no evitarem el cent per cent dels desnonaments, podrem donar resposta a molts dels casos i fer de l'oficina un projecte estratègic de la ciutat". Aquesta estratègia requereix una coordinació entre distintes àrees municipals, segons ha ampliat després el tinent de batle de Model de Ciutat i Habitatge Digne, Antoni Noguera (MÉS). Tant ell com Hila han garantit que hi haurà prou recursos econòmics per proporcionar ajudes econòmiques urgents a través de Serveis Socials i "total diligència" per a la seva tramitació i concessió. Aquesta darrera qüestió, el retard en la concessió de les ajudes socials, és la que durant el mandat passat provocà a Palma "desnonaments, talls d'aigua i llum i fam", segons denuncià l'assemblea de treballadors municipals de l'àrea de Benestar Social i Igualtat.

Noguera ha explicat les tres fases per al desplegament del servei de l'Oficina Antidesnonaments que es volen complir en un termini de sis mesos. En primer lloc s'atendrà els ciutadans que s'enfrontin a un possible desnonament, als quals oferirà assessorament jurídic i alternatives, i s'actuarà des de l'Ajuntament en les situacions d'emergència fent un seguiment de la problemàtica social. Es vol signar un conveni amb els jutjats perquè Cort conegui les actuacions judicials amb anterioritat i per actuar amb més marge de temps de manera preventiva, a més de per establir un protocol social amb les entitats bancàries amb el mateix objectiu i obligar-les al compliment del codi de bones pràctiques. En una segona fase és on es planteja que l'oficina tramiti ajudes socials urgents per pagar l'habitatge i el subministrament d'aigua i llum, que fins ara es tramitaven a través de Serveis Socials, de manera especial en situacions d'insolvència sobrevinguda. Finalment es pretén canviar el funcionament del programa Palma Habitada perquè augmenti el parc de pisos amb una finalitat social i poder fer mediació entre particulars.

Reunió amb la Xarxa per a la Inclusió Social

Per altra banda, l'Ajuntament de Palma ha acollit aquest dimarts la primera reunió de seguiment del pacte de la Xarxa per a la Inclusió Social EAPN-Illes Balears, presidida pel batle José Hila (PSIB) i a la qual han acudit representants dels grups municipals de MÉS, Som Palma, PP i Ciutadans, a més de membres de la xarxa. L'objectiu del pacte és que les administracions facilitin, d'una banda, millorar les condicions de vida de les persones en situació de pobresa i d'exclusió social i, de l'altra, facilitar i enfortir les activitats de les entitats socials que treballen amb aquests col·lectius. El pacte inclou 17 mesures, com aconseguir millorar les ajudes econòmiques a famílies amb fills menors d'edat, reduir la pobresa infantil; ampliar, consolidar i donar estabilitat a programes de formació per millorar l'opció d'aconseguir una ocupació de les persones que es troben en situació d'exclusió social, aprovar una cartera de serveis municipals i garantir a tots els ciutadans la igualtat d'accés a aquestes polítiques, entre d'altres.

stats