CAP AL 24-M
Portada 09/04/2015

Som Palma proposa que cap càrrec de Cort cobri més de 2.000 euros mensuals

L'esborrany del programa del partit impulsat per Podem també inclou retallar una quarta part dels assessors, "remunicipalitzar" serveis, implantar una ecotaxa, més impostos als cotxes i derogar l'ordenança cívica

Lluís Planas
3 min
El candidat Miquel Comas i la número dos de la llista, Aurora Jhardi, en la presentació de la candidatura. ISAAC BUJ

PalmaL'esborrany del programa de Som Palma, el partit impulsat per Podem per presentar-se a les eleccions municipals a Cort, proposa limitar el sou de tots els càrrecs públics de l'Ajuntament a un màxim de tres vegades el salari mínim interprofessional, de manera que cap d'ells no cobraria més de 1.950 euros nets mensuals. Es tracta d'una mesura a la qual ja es comprometen tots els membres de la candidatura de Podem en el cas de ser electes. A manera de comparativa, l'actual batle Mateu Isern (PP) cobra 4.181 euros bruts al mes, amb 14 pagues cada any.

Entre les mesures sota l'epígraf "regeneració, transparència, participació i anticorrupció", incloses de moment en el programa de Som Palma, també s'hi inclou reduir una quart part dels assessors i càrrecs de confiança i retallar-ne un 25% la retribució. Així mateix, es proposa "fomentar la investigació de presumptes irregularitats en la gestió municipal" tan sols a partir d'una petició popular sostinguda per un nombre de signatures determinat per un reglament específic i si es fonamenta en "indicis ja manifestats" en informes d'òrgans fiscalitzadors del mateix Ajuntament o de la Comunitat.

La candidatura ciutadana, que estarà encapçalada per Miquel Comas, ha fet públic aquest primer esborrany del seu programa que aquest dissabte s'acabarà de tancar en una assemblea oberta, on es proposaran, debatran i votaran diferents esmenes. La candidatura, que sorgí d'unes primàries celebrades en paral·lel a les de Podem Illes Balears, s'ha presentat públicament aquest dijous a un bar de Palma. Acompanyant en els primers llocs a Comas, professor de Filosofia a la UIB, hi aniran, en aquest ordre, Aurora Jhardi, exportaveu de la plataforma Guanyem; Aligi Molina, membre del consell ciutadà; i Antònia Martin, que disputà el cartell electoral a Comas.

Consultes ciutadanes obligatòries

Entre les 254 propostes que inclou fins ara l'esborrany del programa, Som Palma també es compromet a dur a terme una auditoria dels serveis externalitzats i privatitzats "per analitzar-ne la possible remunicipalització". Es preveu un "pla integral de participació democràtica" amb un reglament per fer consultes ciutadanes obligatòries "per conèixer l'opinió de la ciutadania de Palma sobre qualsevol projecte d'influència municipal amb impactes significatius". També es tenen en compte la creació de centres de participació lligats als casals de barri i d'una "oficina municipal del càrrec públic", on aquest comparegui quinzenalment per retre comptes davant els veïns, així com l'elaboració de pressupostos participatius a través d'aquests nous canals.

En matèria social, Som Palma se centra en la potenciació dels actuals serveis socials de la ciutat, per la qual cosa augmentarà les cobertures i programes. Pel que fa a economia i hisenda, planteja una ecotaxa a partir d'"estudiar la viabilitat jurídica de la implantació d'un impost turístic municipal", la revisió de la gestió del servei d'ORA i de l'actual ordenança que regula l'Impost de Béns Immobles (IBI), així com la restricció de l'ús del cotxe, per la qual cosa augmentarà la fiscalitat sobre els vehicles contaminants. En matèria turística també es compromet a lluitar contra l'oferta del tot inclòs a Palma i a revisar el funcionament de la fundació publicoprivada Palma 365 per, en cas de comprovar que no compleix els seus objectius, diuen, dissoldre-la. L'ordenança cívica la volen derogar directament.

En les seves propostes urbanístiques, la candidatura proposa paralitzar l'actual revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), actualment només un avanç aprovat inicialment, i començar-ne un de bell nou. També preveu un compromís perquè l'Ajuntament es comprometi a no participar en cap procediment de desnonament, a donar suport als treballadors municipals que es neguin a participar-hi i a crear un parc de lloguer social per als afectats per aquestes situacions.

Crida l'atenció en el programa de Som Palma el nombre de propostes sobre protecció animal, fins a 10, gairebé el doble que les dedicades al turisme. Entre aquestes destaquen "l'abolició de la tauromàquia", la declaració de Palma com a "ciutat lliure de circs amb animals salvatges i animals de qualsevol tipus" i la reducció gradual del nombre llicències per a galeres amb cavalls, "amb l'objectiu de l'eliminació total d'aquest servei i de la seva substitució per alternatives ètiques".

stats