CIUTAT I CULTURA

Palma tindrà 'biblioteques' a les parades d'autobús

Cort es compromet a la instal·lació de punts d'intercanvi de llibres al mobiliari urbà després que Telefònica impedís als impulsors fer-ho a les antigues cabines

L'Ajuntament de Palma cedirà algunes de les parades dels autobusos de l'EMT arreu de la ciutat per a la instal·lació de punts d'intercanvi de llibres, una mena de "biblioteca" al carrer per fomentar la lectura i on la ciutadania pugui interactuar fent servir l'espai públic. L'equip de govern de Cort s'ha compromès a impulsar aquesta iniciativa fonamentada en la idea del bookcroosing, sorgida a altres ciutats per deixar llibres a espais públics amb l'objectiu que els ciutadans els trobin, els llegeixin i els intercanviïn. Els responsables municipals han recollit així la petició dels impulsors de la iniciativa a Palma després que Telefònica hagi impedit, en els darrers mesos, de manera reiterada, la seva primera idea d'instal·lar les biblioteques a les cabines de telèfon abandonades a la ciutat. S'arribaren a instal·lar fins a onze punts d'intercanvi de llibres en aquests llocs, però la resposta de la companyia va ser anar llevant els llibres i desmuntar les cabines ocupades. Ara per part, de Cort fins i tot se'ls ha traslladat el compromís per costejar el disseny dels punts de llibres a les parades d'autobús i incloure la iniciativa en el Pla municipal de foment de la lectura.

"Pensàvem que era un doi continuar lluitant contra Telefònica, perquè, encara que no ho podem entendre, és evident que no els semblava bé i no deixarien d'impedir-ho", explica Cristina Llorente, una de les responsables d' Arquitectives i de les impulsores a Palma de #estoesunabiblio. Divendres passat es varen poder reunir amb el tinent de batle d'Urbanisme, Antoni Noguera, el regidor de Mobilitat i responsable de l'EMT, Joan Ferrer, i amb la directora general d'Educació, Joana Bardina, i el d'Habitatge Digne, Francisco Fuentes. La proposta amb la qual va arribar Llorente va ser poder obtenir el permís municipal per poder fer servir qualque element del mobiliari urbà per a la instal·lació dels punts d'intercanvi de llibres. De la trobada sorgí el consens per considerar que les parades dels autobusos eren el lloc més adient per ubicar-hi aquesta mena de biblioteques, però els responsables municipals també consideraren que aquesta iniciativa per al foment de la cultura i l'ús de l'espai públic era prou profitosa com perquè l'Ajuntament s'implicàs a costejar el disseny dels nous punts d'intercanvi de llibres.

"Després del llarg camí que hem recorregut, i la iniciativa precisament cercava quina seria la resposta de tots els actors de la ciutat, aquest és el millor final que podíem tenir", afirma Cristina Llorente, molt satisfeta per la resposta i implicació dels nous representants municipals, i recorda que la primera instal·lació d'una d'aquestes biblioteques a una cabina de Palma "la vàrem haver de fer amb nocturnitat, un amic i jo, a les onze de la nit". Les dues parts han quedat ara a l'espera d'una nova reunió per decidir quines seran les primeres parades d'autobús escollides i la manera d'actuació. Els responsables de Cort ja han avançat la seva intenció d'estudiar emplaçaments a barris on es consideri prioritari el foment de la lectura. "S'haurà d'anar a poc a poc", admet Llorente, que considera que "començar amb sis punts d'intercanvi seria una bon punt de partida i comprovar com funcionen, tenint en compte que en alguns llocs pot anar bé i en d'altres hi poden haver més actes vandàlics o robatoris". 

Segons explica la impulsora de la iniciativa, a la reunió també es va acordar que, a partir de la resposta ciutadana que s'obtingui d'entrada, es pot anar ampliant a altres llocs de la ciutat i elements dels mobiliari urbà. Un altre indret posat damunt la taula és el de les bústies de recollida pneumàtica, inutilitzades des de la fallida del sistema i a l'espera de la seva retirada. "Ens agradaria especialment perquè en primer lloc també escollírem les cabines per poder donar un altre ús a espais abandonats", diu Llorente, "però entenem que seria complicat perquè les bústies estan pendent de ser retirades i necessitaríem el permís d'Emaya". No obstant això, no es volen posar límits a la iniciativa i es pensa en exemples com el de Berlín, on hi ha punts d'intercanvi de llibres en antigues cabines convertits en autèntics espais d'art urbà i amb plaques solars per a lectura nocturna.