ART CONTEMPORANI
Balears 03/07/2013

Pedro Vidal exhibeix la seva intimitat al Casal Solleric

L'artista mallorquí i el brasiler Theo Firmo formen part de l'aposta estival de la Fundació Palma Espai d'Art

Laia Seró
2 min

PalmaEl Casal Solleric obre al públic les exposicions 'Autoretrat amb Ca' del mallorquí Pedro Vidal i 'Colorbomb' del brasiler Theo Firmo aquest dijous. Per a aquesta proposta estival, ambdós artistes de reconeixement internacional han apostat per la reflexió com a resposta a l'actual crisi de valors. "Són temps de crear preguntes", assegura el mallorquí que exposa per a l'ocasió les imatges en directe que recullen les vint-i-quatre hores al dia les càmeres que ha instal·lat al seu pis.

Amb 'Autoretrat amb Ca', Pedro Vidal aposta per la col·laboració artística. L'autor col·loca una desena d'objectes originals de cinc artistes mallorquins (Ivo Erasmo, Dominik Stauffenberg, Maria Solivellas, Bàrbara Juan i Juan Gavilán) en un Espai Born del Casal Solleric poc il·luminat.

Una taula rodona parada amb la vaixella de Bàrbara Juan presideix una exposició custodiada per una talla en fusta del segle XIX que representa un ca, un carlí que Vidal eleva a categoria de peça artística. Així mateix, el fotògraf mallorquí Juan Gavilán és l'autor del retrat de Vidal i el seu ca, que nom Vostell en honor a l'artista d'origen alemany. L'objecte més compromès però, és la pantalla on quatre càmeres instal·lades al pis de l'artista reproduiran en directe i de forma permanent el dia a dia del mallorquí.

D'aquesta manera i confiant de nou en el comissari Fernando Gómez de la Cuesta, Vidal s'interroga sobre el concepte de l'autoria en la creació contemporània i sobre el nou sentit de la intimitat de la societat actual. En el seu paper de conductor de l'exposició, la directora gerent de la Fundació Palma Espai d'Art, Pilar Ribal, n'ha destacat el seu tarannà "quirúrgicament precís" i "estèticament contundent".

Verd prostituta

Per la seva banda, el brasiler Theo Firmo pretén generar dubtes en el visitant amb 'Colorbomb'. L'obra, exposada a la vitrina exterior del Casal Solleric (BOX 27), reflexiona sobre les múltiples interpretacions d'un mateix concepte i planteja la incapacitat de comunicació de l'ésser humà.

Per aquest propòsit, Firmo ha configurat una quadrícula en blanc i negre contenidora de més de tres-cents noms de colors que han inventat grans marques comercials en els darrers anys. Tonalitats anomenades Razzmatazz ('aldarull'), Dark Jungle ('selva fosca') o Hooker's Green ('verd prostituta') que l'espectador ha de fer l'exercici de recrear en la seva ment. "S'hi ha de posar imaginació", assegura el brasiler. En aquesta ocasió i inspirat en l'art conceptual de Joseph Kosuth, l'artista abandona voluntàriament el llapis i dibuixa amb paraules "la màgia de la no comunicació".

'Autoretrat amb Ca' de Pedro Vidal i 'Colorbomb' de Theo Firmo es podran veure al Casal Solleric del Passeig del Born de Palma de Mallorca fins al dia 8 de setembre. Ribal ha agraït "l'esforç per sobreviure amb projectes de qualitat en temps de dificultats pressupostàries". L'obra dels artistes Chema Madoz i Lucía Vallejo tanca la programació estival de la Fundació Palma Espai d'Art.

stats