Cultura
Balears 02/08/2013

La Simfònica se solidaritza amb La Trapa

Aquest diumenge horabaixa, els músics faran un concert en suport a la finca cremada de la Serra de Tramuntana al barri del Rafal, Palma

Laia Sero
3 min

PalmaTres setmanes després del macroconcert amb Maria del Mar Bonet i Luís Cobos al Passeig del Born, la Simfònica torna a encendre's. Aquest diumenge, l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears 'Ciutat de Palma' oferirà un altre gran concert protesta per visualitzar el seu conflicte laboral. En aquesta ocasió, els músics han volgut tenir un gest de solidaritat amb una altra causa: l'incendi que crema des de fa una setmana la Serra de Tramuntana. Concretament, el concert donarà suport a la finca La Trapa del GOB, que ha perdut el 80% de la massa forestal aquests darrers dies. Els músics volen “aprofitar el concert per ajudar a la causa” i “donar les gràcies al suport incondicional de la societat”. L'acte tindrà lloc aquest diumenge 4 (19,30h) a la Plaça de Josep Maria Llompart del barri El Rafal de Palma i comptarà amb la presència del periodista mallorquí Joan Carles Palos, que hi posarà veu, i el suport de la Federació d'Associacions de Veïnats de Palma i del Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB).

Els ànims de la Simfònica no han minvat, ans al contrari. Amb l'organització d'aquest concert, els músics demostren que estan disposats a continuar amb la lluita reivindicativa, conseqüència de “la manca de solucions” proposades per part de les institucions que suporten la formació -Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma i Govern de les Illes Balears- que “estan fent perillar l'Orquestra entesa com a Simfònica”. Pel que fa a l'actuació d'aquest diumenge a El Rafal, la Simfònica seguirà amb el seu modus operandi habitual de “compensar les vagues amb concerts” en resposta a les jornades de vaga convocades pels propers dies 3 i 10 d'agost dins el marc del Festival de Música de Pollença.

Segons Jaume Canals del GOB, no és temps “d'impotència i cendres”, sinó “d'il·lusió i de fer feina”. La Trapa ha esdevingut tot un símbol del proteccionisme de les Balears, de l'ecologisme i la implicació social ciutadana des que fos adquirida l'any 1980 pel GOB per subscripció popular. “No ens podem permetre rebaixar la pressió ciutadana”, afirmen des de la Federació d'Associacions de Veïnats de Palma que, per segon cop, col·labora en la planificació d'un concert protesta de la Simfònica. El fil conductor del concert anirà a càrrec del periodista mallorquí Joan Carles Palos, amant confés de la muntanya i la música, que ha assegurat que “la solidaritat és l'element essencial que pot fer reverdir l'esperança d'aquest present de roques, cendra i silenci”.

Després d'un any i mig de conflicte laboral, sembla que ara la carrera de reaccions per part d'ambdues bandes agafa ritme. Ahir mateix, el Comitè i el gerent Marcelino Minaya -del qual van demanar la dimissió els músics- van iniciar les negociacions en una primera reunió que va concloure sense acord entre les parts. “No s'ha arribat a cap entesa tal i com esperàvem, però hem establert un calendari de negociacions i la propera trobada tindrà lloc el dimarts sis”, va explicar el clarinetista i portaveu del Comitè, Juanjo Pardo. Aquesta mateixa setmana, el Govern balear també va intentar demostrar que la continuïtat de l'orquestra està garantida amb la contractació del director Josep Vicent que, d'altra banda, també acompanya els músics en la seva lluita. “El suport del director titular ens fa sentir protegits”, afirmen des del Comitè. Per la seva banda, la plataforma ciutadana de suport a l'Orquestra Simfònica entregà 12.350 signatures al Govern balear per demanar-li que garanteixi la continuïtat de la Simfònica l'any que ve. La Simfònica no afluixa.

stats