PALMA

Cort redueix els consells de les empreses municipals i elimina les dietes

Veïns i sindicats tindran veu en els nous òrgans d'administració, mentre que la junta de govern nomena set nous alts càrrecs

Els nous consells d'administració de les empreses públiques municipals de Palma tindran la presència de representants de les associacions de veïns i del sindicats, amb veu però sense vot, i en aquests òrgans també s'incorporarà la Intervenció municipal de la mateixa manera que ara ho feia la Secretaria. Es tracta de compromisos del nou govern tripartit per augmentar la participació i la fiscalització en la gestió d'aquestes empreses: Emaya, l'Empresa Municipal de Transports (EMT), la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP) i l'Empresa Funerària Municipal (EFM). Una altra novetat en la constitució dels nous consells d'administració aprovada per la junta de govern és que es redueix el nombre de membres d'aquests òrgans, que passen de nou a cinc. Tots ells seran regidors i representaran els cinc grups polítics.

Aquesta darrera mesura implica que es podran eliminar les dietes per participar en aquests consells d'administració, perquè ja no es pagaran a membres que no eren regidors però que eren designats pels partits perquè els representassin. Segons la informació proporcionada per l'equip de govern, l'estalvi en dietes serà d'uns 150.000 euros anuals durant els propers quatre anys. Segons això, a Emaya les dietes suposaven una despesa anual al voltant de 16.848 euros; a l'EMT l'any passat s'hi van gastar 6.210,54 euros –enguany ja s'hi havien gastat més de 2.000–, una quantitat similar a la despesa en la funerària municipal, mentre que a l'SMAP s'hi gastaven uns 9.987 euros anuals.

Així es contraresta en certa manera l'augment del nombre d'alts càrrecs, vuit en total, de manera que s'arriba als 42, cosa que representarà un increment de la despesa per aquests salaris d'uns 300.000 euros anuals. Precisament la junta de govern extraordinària duita a terme aquest dijous ha procedit al nomenament de set alts càrrecs de distintes àrees del nou organigrama municipal. N'hi havia dos que ja s'havien avançat, els de  Joan Riera i Gabriel Horrach com a gerent i coordinador general d'Urbanisme, i subgerent i director general d'Urbanisme, respectivament. En la mateixa àrea de Model de Ciutat i Habitatge Digne s'ha nomenat Eduard Montes com a nou director general d'Habitatge. Es tracta d'un funcionari de Cort en el departament de Benestar Social, per la qual cosa s'ha volgut remarcar l'accent social que es posarà en aquesta direcció.

La junta de govern també ha aprovat la nova composició de la Gerència d'Urbanisme amb la principal novetat de la incorporació de l'Associació per a la Recuperació dels Centres Antics (ARCA), amb veu però sense vot, de la mateixa manera que s'hi troben altres entitats com el grup ecologista GOB, representants de Persones amb Discapacitat a Illes Balears (CERMI), el Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació, l'Associació de Constructors de Balears, l'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba), el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears i el Col·legi d'Enginyers de Camins Canals i Ports.

Al marge d'això, a l'àrea de Benestar Social s'ha nomenat coordinador general Xisco Bellés, educador social. El mateix càrrec en l'àrea de Seguretat Ciutadana l'ocuparà la missera Antònia Fuster. La també advocada i ara assessora de l'Agència Tributària de les Illes Balears, Lorena Man-Li, serà la coordinadora general d'Economia, Hisenda i Innovació. L'altre nomenat aquest dijous ha estat Francisco Ducrós com a coordinador general de Turisme, Comerç i Treball. Igualment misser, ocupà el setè lloc de la llista dels socialistes a l'Ajuntament i quedà sense obtenir l'acta de regidor.

 

El + vist

El + comentat