PALMA

Les obres del palau de congressos continuen malgrat la darrera amenaça d'Acciona

L'Administració li certifica que els darrers pagaments estan en tramitació i assegurats, però la constructora pressiona perquè vol rebre més indemnització

Les obres del complex del palau de congressos de Palma, en el seu tram final, continuen malgrat la darrera amenaça llançada divendres passat per la constructora Acciona, que plantejà aturar els treballs aquest dilluns per un presumpte incompliment en el pagament de les obres per part de l'Administració, representada per l'Ajuntament i el Govern en la societat pública que gestiona la infraestructura. Les obres han continuat amb normalitat segons han confirmat des d'aquesta societat, que ha decidit certificar oficialment a Acciona, a través de la Intervenció de la Comunitat, que els darrers pagaments, a partir de les factures de l'obra presentades fins ara, continuen la seva tramitació administrativa, mentre que la resta estan assegurats perquè disposen de partida pressupostària.

Les pressions d'Acciona no són noves en aquest tram final dels treballs de construcció del palau de congressos, però ara responen a la seva intenció de rebre una indemnització de 15,4 milions que reclama per l'aturada dels treballs entre els estius de 2012 i 2014 per manca de finançament públic. Acciona augmenta la pressió ara, davant la imminent finalització de les obres i l'escenari deixat per l'anul·lació de l'anterior procés d'adjudicació al Grup Barceló, perquè la resposta que ha rebut fins ara és un càlcul dels tècnics municipals segons el qual aquesta indemnització només representaria al voltant d'uns 4 milions d'euros. A més d'això, li han recordat que el darrer termini per acabar les obres s'exhaurí a final del passat mes de setembre i que, encara que s'ha establit un nou límit per al proper mes de gener, l'Administració es reserva el dret d'aplicar-li una penalització, prevista en el contracte, de 20.000 euros per cada dia de retard en el lliurament de la infraestructura.

El mateix contracte, signat el juliol de 2014 per garantir l'acabament de les obres del palau de congressos, també preveu que la negociació sobre les possibles indemnitzacions i penalitzacions no es faci fins que acabin els treballs i es liquidin tots els conceptes de manera definitiva. Acciona veu que si arriba a aquest moment sense acord, amb les obres acabades i lliurades a l'Administració, el seu marge de negociació quedarà molt reduït i que probablement només li quedarà l'alternativa d'acabar reclamant qualsevol indemnització a través dels tribunals. El contracte li impedeix aturar els treballs per aquesta qüestió i només ho podria fer si no estigués cobrant les factures que va presenta davant l'Administració, les certificacions de l'obra, i en això s'ha volgut aferrar.

Segons el contracte, el termini de pagament ha de ser de 60 dies a partir de la presentació de la factura, però la tramitació administrativa, que comença quan la factura ha estat validada per tots els òrgans competents, està provocant un retard al voltant d'un mes i mig en aquest termini. Acciona al·legà aquest retard quan divendres passat plantejà una paralització dels treballs. La resposta de l'Administració, una vegada que aquest dilluns les obres han continuat amb normalitat, ha estat presentar a Acciona una certificació de la Intervenció de la Comunitat segons la qual s'està tramitant administrativament el darrer pagament perquè sigui abonat a final d'aquest mes, uns 7 milions d'euros, mentre que els 14,3 que resten per finalitzar les obres i els equipaments estan garantits a través de les partides pressupostàries de la Conselleria de Turisme i de fons propis de la societat Palau de Congressos.

 

El + vist

El + comentat