INFRAESTRUCTURES
Part Forana 12/06/2013

El gasoducte Palma-Felanitx afectarà 985 propietats

Molts dels veïns desconeixen que ja ha començat a executar-se l'expropiació

Joan Sitges
2 min

ManacorL'empresa energètica Endesa ha sol·licitat autorització a l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Balears per construir un gasoducte soterrat que connecti la planta de gas de Cas Tresorer, a Palma, amb la de Manacor per continuar després fins a Felanitx. A més, el projecte preveu la construcció de diverses instal·lacions auxiliars, com estacions de bombeig i centres de comandament. La nova instal·lació se soterrarà i seguirà el traçat de les carretera Palma-Manacor i Manacor-Felanitx, i afectarà gairebé un miler de propietats dels municipis de Palma, Algaida, Montuïri, Sant Joan, Vilafranca, Manacor i Felanitx.

L'empresa distribuïdora i comercialitzadora de gas i electricitat ha sol·licitat la declaració d'interès públic per al projecte i per això ja han pogut començar els tràmits d'expropiació dels terrenys que es necessiten per al gasoducte. El fet, però, és que molts dels propietaris afectats no se n'han assabentat perquè no n'han rebut cap notificació. Un "fet estrany", segons la regidora d'Urbanisme de Manacor, Catalina Riera, "perquè Indústria acostuma a notificar directament les expropiacions a tots els propietaris implicats". Amb tot, des del Consistori manacorí apunten que "és difícil localitzar molts dels afectats pel projecte, perquè els registres de propietaris de terrenys no estan actualitzats". Per part seva, el batle d'Algaida, Francesc Miralles, ha demanat que es dugui a terme una reunió informativa a l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern per conèixer com afecta el projecte al municipi.

Informació

Davant aquesta situació, alguns ajuntaments, com el d'Algaida o Manacor, han publicat a les pàgines web municipals la llista d'afectats per les obres del gasoducte. Així mateix, als ajuntaments es pot consultar el projecte, que està en exposició pública, i presentar-hi al·legacions fins al proper dia 6 de juliol.

El gasoducte seguirà el traçat dels camins de servei de la carretera Palma-Manacor fins al polígon industrial de la capital del Llevant per després desviar-se cap a l'estació de gas situada a la carretera Manacor-Felanitx. Des d'allà la conducció de gas prosseguiria fins a Felanitx, també en paral·lel a la carretera. L'obra afectarà 84 propietats a Palma, 187 a Algaida, 155 a Montuïri, 114 a Sant Joan, 159 a Vilafranca, 194 a Manacor i 92 a Felanitx.

Els propietaris expropiats hauran de permetre l'ocupació dels seus terrenys mentre duri l'actuació i hauran de cedir a Endesa Gas el dret de pas per les seves finques. Tampoc no podran construir res a menys de 10 metres del conducte i hauran de plantar els arbres respectant una separació mínima de dos metres. Amb tot, la conducció de gas estarà soterrada.

stats