PALAU DE CONGRESSOS

La majoria de candidats a Cort aposten per un nou concurs, o com a mínim, revisar-lo

Excepte el PP, creuen que seria necessari revisar les condicions de l'adjudicació paralitzada al Grup Barceló passat el 24-M

La majoria de candidats a la batlia de Palma consideren que serà necessari convocar un nou concurs per a l'adjudicació del palau de congressos després de les eleccions d'aquest diumenge, o com a mínim, revisar-lo. Aquesta és l'opinió de José Hila (PSIB), Antoni Noguera (MÉS), Miquel Comas (Som Palma), Antoni Fuster (El Pi), Pep Lluís Bauzá (Ciutadans) i Maribel Alcázar (Guanyem), a l'espera que es coneguin els informes tècnics i jurídics sobre la validesa del concurs del qual resultà guanyadora l'oferta presentada pel Grup Barceló. Segons el resultat d'aquests, les opinions ja canvien. També de manera majoritària aposten per revisar les condicions que s'establiren en aquest concurs i és aquí on s'introdueixen els majors matisos sobre l'explotació i els usos que hauria de tenir la infraestructura, com també la manera de decidir-ho.

És l'equip de govern del PP presidit per Mateu Isern el que ha decidit no ratificar la darrera passa que quedava per fer, perquè assegura que no ha aconseguit aclarir els dubtes sobre la validesa del concurs convocat. El govern municipal havia reclamat sengles informes per dictaminar la validesa de la valoració de l'hotel annex en 40,5 milions d'euros, després de comprovar que al concurs es fixà a partir d'un informe caducat i incomplet, i si això invalida el procediment administratiu que es va seguir. Ara, al marge de quin sigui el resultat d'aquests dictàmens, les eleccions deixen en qualsevol cas la decisió en mans del nou govern municipal, i també de l'autonòmic. El Govern i l'Ajuntament integren al 50% la societat pública Palau de Congressos SA, encara que Cort ha de ratificar qualsevol acord d'adjudicació com a propietari del solar on s'aixeca l'hotel.

La candidata popular, Marga Durán, és la que manté més precaució a l'hora d'opinar sobre el futur del palau de congressos i es limita a dir que l'adjudicació s'ha de fer "amb les màximes garanties jurídiques i tècniques", sense valorar-ne cap canvi a fer. El número dos de la llista del PP de Palma, Álvaro Gijón, és qui s'ha encarregat de la gestió del concurs que ara ha quedat paralitzat i manté silenci sobre els resultats dels informes que ell mateix ha encarregat i no fa valoracions sobre la situació en la qual ha quedat ara la infraestructura, i tampoc sobre les alternatives que s'hi poden plantejar. 

El cap de llista del PSOE, José Hila, considera que no es pot anticipar una posició fins que no es coneguin tots els informes, però adverteix que "encara que siguin favorables, després de quatre anys de gestió del PP , s'haurà de revisar tota la gestió que s'ha fet al palau de congressos". Avança que en el cas que es comprovi que hi ha hagut errades en el procés i s'hagi de convocar un nou concurs, "la nostra opció és que no es prevegi la venda de l'hotel ni es reservi una opció de compra a l'adjudicatari, com s'ha fet ara". "Vist que fer les coses malament ens ha duit a aquesta situació", acaba dient Hila, "volem fer bé les coses".

El candidat de MÉS, Antoni Noguera, afirma que "no ens plantejam un altre escenari que no sigui la convocatòria d'un nou concurs". Apunta que "la taxació actual de l'hotel és, sens dubte, més alta que la que es va fixar en el concurs, amb un informe invàlid, per la qual cosa no queda altre remei que anul·lar aquest procés i fer-ne un altre". L'ecosobiranista considera que "el primer que s'haurà de fer és revisar i actualitzar tota la documentació del concurs que s'havia fet ara, per comprovar que no hi ha més irregularitats, i després cercar un consens per establir quins usos es poden compaginar en una nova explotació, perquè aquesta infraestructura sigui més rendible socialment i no perdem cap euro públic més".

Miquel Comas, cap de llista de Som Palma, assenyala que la seva formació necessita conèixer prèviament el resultat dels seus informes encomanats sobre la validesa del concurs que ja s'ha fet. "No volem prometre allò que sigui inviable", diu, sobre la possibilitat de convocar un altre concurs, encara que la considera l'opció més probable. Comas reitera el compromís de fer una consulta ciutadana sobre el futur del palau de congressos, "però quan coneguem totes les opcions que són tècnicament i jurídicament viables". Sobre els nous usos que apostaria introduir en una nova adjudicació apunta a la creació d'un centre de recerca i investigació i que l'hotel reservàs unes places per als investigadors.

El candidat d'El Pi, Antoni Fuster, també creu necessària la convocatòria d'un nou concurs "després de veure tots els problemes que han sortit amb el que s'ha fet i a l'espera de conèixer què diuen els informes que s'han encarregat". "És el moment de posar-ho tot damunt la taula, afegeix Fuster, que lamenta aquests entrebancs, "perquè el que necessita Palma és que el palau es posi en marxa tot d'una i ajudi a l'economia de la ciutat. El cap de llista regionalista considera que la convocatòria d'un nou concurs hauria de permetre "una major intervenció pública en la gestió".

Pep Lluís Bauzà, de Ciutadans, creu que és "evident que el concurs que s'ha fet ara no s'ha duit bé" i per això veu bastant probable la necessitat de convocar un nou procediment. Amb tot, Bauzà matisa que s'haurà d'esperar a conèixer els resultats dels dictàmens que ha sol·licitat l'actual equip de govern. "Tot aquest retard és una llàstima perquè el que necessita el palau de congressos és començar a ser útil d'una vegada", afegeix. Sobre els canvis que introduiria en un nou concurs apunta "a unes majors obligacions per a l'adjudicatari, per garantir el seu compromís en la gestió i indemnitzacions en el cas que no les compleixi". 

La cap de llista de Guanyem, Maribel Alcaraz, afirma que "s'ha de llegir primer la lletra petita del concurs que s'ha fet, però en principi som partidaris de suspendre l'adjudicació que s'ha fet al Grup Barceló". Alcaraz considera que abans de plantejar la convocatòria d'un altre concurs s'ha d'estudiar "la possibilitat que es pugui fer una gestió pública del palau de congressos" i sotmetre els seus possibles a una consulta ciutadana.