REACCIÓ POLÍTICA

La regidora Pastor assumirà de manera directa el comandament de la Policia Local

La regidora espera la notificació de la interlocutòria per rellevar el comissari Morey, a qui ara correspon ser el cap accidental i es troba de vacances des de dilluns

La regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor (PSIB), assumirà de manera directa i excepcional el comandament de la Policia Local de Palma per evitar l'actual buit de poder en el qual es troba immers el cos, per la imputació de la cúpula policial en la investigació de la trama corrupta. Pastor es veu obligada a assumir les funcions de la prefectura de la Policia Local i ho farà amb un òrgan col·legiat on tindrà el suport d'altres comandaments policials intermedis, davant el poc marge administratiu per actuar de manera immediata, apartant dels seus càrrecs els actuals caps implicats en la trama i nomenant-ne de nous.

Una vegada destituït l'anterior cap imputat, Joan Mut, la llei estableix que assumeixi el càrrec de manera accidental el comissari amb més antiguitat. Es tracta d'Antoni Morey –també imputat en el cas i a qui la darrera interlocutòria apunta com a encobridor d'agents implicats– que des del passat dilluns, quan es desfermà la nova operació judicial, es troba de vacances. L'altre

"L'equip de govern no confia en els actuals comandaments per seguir al capdavant del cos"

Angélica Pastor Regidora de Seguretat Ciutadana a Palma

comissari que ara mateix compleix els requisits per assumir el comandament en aquesta situació és el mateix Mut, destituït per l'actual equip de govern i també assenyalat per les investigacions com a encobridor de la trama.

"L 'equip de govern no confia en els actuals comandaments per seguir al capdavant del cos ", ha afirmat aquest dijous Pastor, descartant altres alternatives i per explicar la "situació molt difícil" dins la Policia Local. Ha avançat que ara espera rebre la notificació de la interlocutòria per emprendre les mesures disciplinàries contra Morey i rellevar-lo del seu càrrec, així com contra la resta d'agents implicats en la nova operació judicial, "cas per cas". Així, ha explicat que, tan aviat com sigui possible, l'actual cúpula policial "deixarà de prendre decisions" i "serà apartada de la gestió directa" del cos.

Una vegada fet això, la responsable de Seguretat Ciutadana ha dit que s'estudia la fórmula jurídica perquè ella mateixa pugui assumir de manera directa el comandament de la Policia Local que, ha remarcat, sempre ho farà dins un òrgan col·legiat amb altres comandaments intermedis del cos i de manera "coparticipada" per "poder seguir funcionant". La mesura es mantindrà de manera excepcional fins a poder fer un procés de selecció d'un nou cap de la Policia Local definitiu, que la regidora vol que provingui d'un altre cos. El procés es troba a l'espera que el Govern aprovi un decret d'equivalències entre els comandaments dels cossos perquè puguin accedir a aquesta plaça.

CCOO critica el traspàs de recursos humans a Seguretat Ciutadana

Entre d'altres mesures, Pastor també ha anunciat que a partir d'ara els agents de la Patrulla Verda no podran actuar de paisà, com feien fins ara, i hauran de dur un distintiu que els identifiqui com a membres de la Policia Local. L'excap d'aquesta unitat, entre d'altres, està imputat per haver aprofitat les inspeccions de la Patrulla Verda com a mètode d'extorsió a locals d'oci. Respecte d'una altra mesura presa aquesta mateixa setmana, la retirada a l'àrea de Funció Pública del control sobre la gestió dels recursos humans de la plantilla de la Policia Local, com el que té sobre la resta del funcionaris de l'Ajuntament i atorgar aquestes competències directament a la de Seguretat Ciutadana, el sindicat CCOO ha criticat la decisió per considerar que no serà efectiva per tenir controlades les irregularitats dins el cos i perquè suposa la creació d'un nou càrrec com a cap de departament de Recursos Humans dins Seguretat Ciutadana.

"Els requisits que s'han establert per accedir a l'esmentat lloc de feina són molt limitadors", denuncien des del sindicat, "i intuïm que només es podrà presentar algú que hagi treballat en algun dels consells de les Illes, molt poques persones, per la qual cosa sospitam que ja se sap qui pot ser". La decisió de l'equip de govern de Cort, presa després de la imputació de tres funcionaris de Funció Pública en la trama, suposa per a CCOO "un menyspreu a la vàlua professional del personal funcionari de Cort i Sant Ferran" i respon a "la visió negativa que es té des de Seguretat Ciutadana del personal funcionari en general".