PALMA

Els restauradors acceptarien una moratòria de terrasses si es mantenen les del Born

Reben el suport de comerciants i veïns perquè l'Ajuntament no les retiri i critiquen que faci dos mesos que Cort manté silenci

Els restauradors de Palma admeten que la proliferació de terrasses en el centre de Palma pot fer necessària l'aplicació d'una moratòria perquè, en determinats carrers, no hi pugui haver noves autoritzacions d'ocupació de la via pública. "Hi ha carrers on s'ha de regular l'oferta perquè no hi hagi només bars i cafeteries", ha dit sobre això el president de Restauració Mallorca (CAEB), Alfonso Robledo, tot apuntant al perill d'una sobreexplotació d'aquest tipus d'instal·lacions en algunes zones. El sector mostra així per primera vegada la seva predisposició a poder negociar amb l'Ajuntament de Palma una limitació d'aquest tipus, però sempre que s'actuï contra les terrasses ja instal·lades i, sobretot, es mantinguin les quatre que hi ha actualment al passeig del Born, convertides ara en un cavall de batalla contra Cort.

La regidora de Funció Pública, Aurora Jhardi (Som), plantejà fa mesos la possibilitat d'eliminar les terrasses del Born una vegada que el proper mes de febrer es compleixi el termini de quatre anys de prova que es va donar quan les autoritzà el Govern anterior. En lloc d'obrir-se un debat més ampli sobre l'ocupació de la via pública, el plantejament de Jhardi provocà un fort rebuig social que va fer que des de l'equip de govern s'anunciàs un temps per negociar una solució amb totes les parts. Els restauradors tenen pressa i per això han comparegut aquest dimarts al Born acompanyats de comerciants i veïns de la zona per reiterar el seu rebuig i criticar que fa dos mesos, des de principis de setembre, que Cort no els ha tornat a convocar per tractar aquest assumpte. 

"No ens han tornat a dir res", s'ha queixat Robledo; "ens asseguren que hi hauria una resposta i hem arribat al novembre sense notícies per part seva". El suport de comerciants i veïns ha servit perquè el president dels restauradors manifestàs que "si totes les parts implicades en el Born hi estam d'acord, no entenem per què l'Ajuntament diu que hi ha un problema ni per què vol treure les terrasses". En la roda de premsa oferida en una d'aquestes terrasses del passeig hi han estat presents el president de Pimeco, Bernat Coll; la presidenta de l'Associació de Comerciants i Empresaris del passeig del Born, Carolina Domingo; un representant de l'Associació de Veïns del Born i Sant Nicolau, Jorge Dezcallar, i el portaveu dels quatre establiments que hi tenen instal·lades terrasses, Juan Miguel Ferrer.

Mentre que els representants dels comerciants i els veïns han assegurat que la instal·lació de terrasses ha suposat una revitalització de la zona del Born i no provoca problemes de convivència, el portaveu dels establiments ha reiterat que estan disposats a negociar un calendari perquè les terrasses es retirin quan el passeig s'hagi de fer servir per a esdeveniments públics i altres activitats ciutadanes, com també a establir un mobiliari urbà que sigui igual per a tots els establiments i reduir l'impacte visual. Ferrer també ha dit que una moratòria al Born podria anar bé perquè el Born no es converteixi en "un passeig de cadires", però mantenint sempre les seves i les altres que ja hi ha instal·lades, perquè "existeixi un equilibri".

La revisió de les taxes, també damunt la taula

Al marge d'una eventual moratòria o del que es decideixi sobre les terrasses del Born, el tripartit de Palma té ara mateix un altre front obert amb els restauradors després d'haver presentat una revisió de les taxes per l'ocupació de la via pública, que representaria un fort augment per a molts establiments. La mesura suposa incloure en la categoria especial, on es paga la taxa més alta, de 42 euros per metre quadrat cada trimestre, un major nombre de carrers que fins ara. Els restauradors amenaçaren de recórrer la decisió municipal als tribunals i l'equip de govern n'ajornà l'aprovació.